19 март 2017 г.

снимки: NASA
На около 170 000 светлинни години от Земята се намират десетки звезди – гиганти, чиято маса надвишава масата на Слънцето 100 и повече пъти. Откритието е направено с помощта на телескопа “Хъбъл”.

В централната част на мъглявината “Тарантула”, която е част от галактиката, която наричаме Голям Магеланов облак, се намира компактният звезден клъстър R136. В него има над 100 000 звезди – млади, гиганти и свръхгиганти, чиято възраст е около 2 милиона години.

Клъстърът се намира на границата между два газово-прахови балона, които са “резервоарите”, от където черпят материя новозараждащите се звезди и планетни системи. При предишни наблюдения с “Хъбъл” в самия център на R136 са открити безпрецедентно голям брой звезди от клас О и няколко звезди от клас Волф-Райе.

В клъстъра има 12 много масивни и ярки звезди с маса между 37 и 76 пъти по-голяма от масата на Слънцето, както и една, която е 250 пъти по-масивна от нашето светило. При последните наблюдения на R136 в ултравиолетовия диапазон, учените са открили още девет масивни звезди-чудовища. Всяка от тях е над 100 пъти по-масивна от Слънцето. Общата им яркост пък е 30 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, а цялата група е най-голямата от известните ни до момента, в която са събрани свръхтежки звезди.

В статия за списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society учените обясняват, че всеки месец звездите изхвърлят в околното пространство материя, равняваща се на масата на Земята. За момента това явление все още не е докрай ясно – съществуващите модели не могат да обяснят образуването от газово-праховите облаци на толкова масивни обекти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...