18.3.17


Кафявата мечка е хищник, но точните пропорции на животинската храна в диетата му не е известна на науката. Ново изследване показва, че за мечките месото е много по-важно, отколкото се смята до момента.

Според закрепилото се в научните среди мнение, 3/4 от храната на кафявите мечки е от растителен произход - ягоди, корени, жълъди, кореноплоди и тревисти растения. Когато се случи лоша година за ягодите в северните области, мечките разоряват посевите с овес, а в по-южните региони - царевичните ниви. Животинската им храна се състои от гризачи, жаби, гущери и насекоми; сред по-едрите им жертви са кошути, елени и други чифтокопитни.


Учените отдавна се интересуват, колко често мечките ловуват. Да се установи това обаче се оказва много сложно. Наблюдения от въздуха са установили, че мечка изяжда карибу (северен елен) за 40 минути, а за да се справи с възрастен лос са ѝ нужни два дни. Тези данни не позволяват да се направят изводи за ловните навици и предпочитанията на мечките. Затова американски учени са подходили по друг начин: на 17 мечки, обитаващи Аляска, са поставени  GPS-тракери. Вградени в нашийниците камери снимат 10-секундни клипове на всеки 5-15 минути.

Експериментът се провежда от 2011 до 2013 година. За съжаление, само 7 от 17-те камери са дали качествен за изследване материал. Останалите нашийници се повреждат. Все пак, заснетите 36 500 клипа са достатъчен материал, за да се направи извода, че мечките убиват много по-често, отколкото се смята досега.


Анализирайки записите, учените стигат до заключението, че живота на кафявите мечки "не е много напрегнат". 60,5% от времето си прекарват в отмора. За обхождане на териториите си отделят 21,3% от времето, а храненето отнема други 6,2%. Точно висококалорийната храна им позволява да полагат минимум усилия, за да се наситят и да им остане огромна част от времето за безделничене.

След като изучават и храната, която "сервират на масата си" участниците в експеримента, биолозите оценяват обема на хранителната храна в рамките на 20%. Всичко останало се пада на месо и риба. Най-едрите жертви са лосове и карибу, като изгладнелите мечки предпочитат такава храна в половината от случаите. По-малките "блюда" са зайци и лебеди. Камерите са заснели и един случай на канибализъм: 10-годишен мечок убива и изяжда 6-годишната си самка.


През 1988 година биолози излизат със заключението, че за една година мечка убива 3-4 лоса. Към това добавят още до 5 малки лоса и 1 карибу. Новото изследване напълно опровергава тези данни за храненето и поведението на кафявите мечки. Средно една мечка всяка година убива повече от 34 лоса и карибу. Един от участниците в експеримента се проявява и като най-активен ловец: само за 25 дни убива 44 малки лоса и елена.

Резултатите от разработката ще позволи да се управляват по-добре зоните, определени за резервати. Недостатъчната хранителна база или напротив, излишествата в нея, веднага се отразяват на цялата хранителна верига.


0 коментара:

Публикуване на коментар