17 март 2017 г.


Египетските фараони, независимо дали са били положени в гробница или увековечени в монументални статуи, винаги са в състояние да породят загадки и обърквания.

Само преди дни в световните агенции беше разпространена новината за открита 9-метрова статуя от кварцит. Находката беше направена в калните улици на работнически квартал на Кайро. Предположенията в началото бяха, че статуята изобразява великият и могъщ фараон Рамзес II. Но на пресконференция в четвъртък вечерта, египетският министър, отговарящ за опазване на античното наследство съобщи по време на пресконференция в Египетския музей в Кайро, че това предположение най-вероятно е погрешно и че статуята може би представя друг, по-малко известен владетел на Древен Египет.

Снимки: Асошиейтед Прес
"Не можем да сме абсолютно категорични, но смятаме, че има голяма вероятност статуята да е на Псамтик I", цитира думите на министър Халед ел-Анани агенция Асошиейтед Прес.

Псамтик I (или Псаметих) управлява Египет между 664 и 610 г. пр.н.е., около 600 години след Рамзес II. Объркването между двамата идва от това, че фрагментите на статуята са намерени близо до храм, посветен на слънцето и издигнат по заповед на Рамзес II. Ел-Анани обаче съобщи на пресконференцията, че предния ден са открили на статуята надпис, който цитира едно от имената на Псамтик I.


"Съществува и вероятността, но тя е много малка, Псамтик I да е използвал стара статуя на Рамзес II, за да бъде представен самият той", обяснява ел-Анани.

Без значение, че Рамзес II е по-голямата "атракция", отколкото Псамтик I, находката все така си остава значима. По време на продължителното си управление Псамтик I успява да прогони асирийците от земите си. Управлението му донася на Египет стабилност и единство, а освен това е белязано и с възраждане на изкуствата и културата, както и на религиозните практики в държавата.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...