3 март 2016 г.

Радиотелескопът Аресибо
За пръв път астрономи засякоха ултракъси и повтарящи се радио импулси, долетели до нас от дълбините на космоса. Откритието може да помогне за изясняване на произхода на подобни загадъчни сигнали. Някои от новите заключения вече поставят под съмнение предишни наблюдения.

Бързите радио импулси (Fast Radio Bursts, FRB) са с продължителност от само няколко милисекунди. Най-вероятно пристигат от далечни галактики.

До момента астрономите са регистрирали седемнадесет кратни радио импулса. Но съвсем наскоро Джейсън Хеселс и колегите му от Института по радиоастрономия в Холандия съобщиха, че са засекли над 10 импулса, идващи от едно и също място, идентично с посоката, от която са първите уловени през 2012 година радио импулси.

Първият радио импулс, известен под кодовото название FRB 121102, е регистриран от радиотелескопа Аресибо (Arecibo Observatory) в Пуерто Рико.  Последвалите изследвания не дават никакви нови резултати, но през май и юни 2015 година екип астрономи за своя голяма изненада установява, още 10 допълнителни радио импулса.

“В интерес на истината трябва да кажем, че не сме очаквали да засечем нови импулси. Наблюдението на повтарящите се FRB обаче ни дава възможност да определим произхода им. Проучването на новите импулси ни разкрива, че те не са предизвикани от някакво катастрофално явление, при което източникът им е унищожен – например, не са резултат от сливането на две неутронни звезди, както се предполагаше по-рано. Най-вероятно сигналът води началото си от въртящ се източник, който нееднократно изпраща радиовълни в посока към нас. Ако източникът се намира извън пределите на нашата галактика, то следва това да е мощен пулсар”, обяснява Хеселс.

Резултатите от проучването на екипа са публикувани в списание Nature. Те влизат в пряко противоречие с научна статия, която беше публикувана само седмица по-рано от екипа на Ейван Кийн от Обсерваторията в Джодрел Банк във Великобритания. В нея изследователите съобщават, че за пръв път са идентифицирали точният източник на регистрирани FRB, както и за връзка между бързите радио импулси и остатъчното светене в далечна галактика, свързано най-вероятно с катастрофално сливане.
Източникът на остатъчно светене, идентифициран от екипа на Ейван Кийн
“Или единият от екипите бърка и изводите му са неверни, или бързите радио импулси може да се пораждат от различен тип източници. И по-рано специалистите се сблъскваха с аналогични озадачаващи сигнали – гама импулси. Но по-късно стана ясно, че те могат да са и продължителни, и краткотрайни”, така Хеселс обяснява възникналото противоречие между изводите на екипа му и този на колегите им.

През седмицата Питър Уилямс от Харвард-Смитсониан център по астрофизика и екипът му също съобщават, че са регистрирали второ остатъчно светене от наблюдаваната от Кийн галактика (която се намира на около 6 милиарда светлинни години от Земята), но причината за него категорично не може да е сливане на звезди.

Предстои учените да изучат и други бързи радио импулси, за да съберат още информация за произхода им. Астрофизиците разчитат в събирането на данни да им помогнат свръхчувствителни радиотелескопи. За момента специалистите не могат да посочат нито една причина, поради която бързите радио импулси да не са с различни източници.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...