3 март 2016 г.

Еколози от експедиция на National Geographic Explorer са успели да заснемат процеса на кърмене при сините китове. По-рано учените разполагаха само с теоретични данни за това.

Експедицията на National Geographic Explorer работи край бреговете на Нова Зеландия. На 5 февруари в акваторията на региона Таранаки (Taranaki) еколозите забелязват два сини кита – възрастен и малкото му, представители на джуджешкия подвид Balaenoptera musculus brevicauda.

Въпреки наименованието си, това са доста големи животни, достигащи до дължина от 24 метра. Тялото на джуджешкия син кит е малко по-дебело, отколкото на типовия подвид, а пластините и опашката му са малко по-къси. Като цяло Balaenoptera musculus brevicauda е по-малък от типовия подвид с около три метра.

За да заснемат китовете, еколозите пускат дрон и като резултат се сдобиват с тези редки кадри. До момента, как точно сините китове кърмят малките си, учените само се досещат. Млечните жлези на самките са скрити в кожна гънка, за да не им пречат на придвижването. Малките не разполагат с гъвкави устни, както при сухоземните бозайници и не могат да обхванат зърното на млечната жлеза на майката. Заснетото в Нова Зеландия видео хвърля светлина върху тайната как китовете кърмят малките си.

На кадрите се вижда как малкият кит се доближава до майка си, промушва се под нея и отново се отдалечава. Еколозите смятат, че в момента на най-близкия контакт майката извива коремните си мускули, разкривайки млечните си жлези и едновременно с това изстрелва струи мляко в устата на детето си. Тъй като тялото на майката пречи да се види какво се случва точно, то и предположението засега е само поредната теория, но действията на майка и малко се вписват в нея.

Сините китове кърмят малките си в продължение на седем месеца. През този период малкото получава на ден по около 90 литра мляко. То е с много високи хранителни стойности: съдържанието на мазнини в него по различни данни варира между 37% и 50%, а други 13% от кърмата се падат на белтъчини. За сравнение: в човешката кърма се съдържат 4% мазнини и 1% белтъчини.

Сините китове не са пряко застрашени като популация,  но се намират под защита на екологичните организации като рисков вид. Естественото им възпроизводство протича много бавно, защото са с най-ниския естествен прираст сред беззъбите китове.

0 коментара:

Публикуване на коментар