24 март 2016 г.

Златен медальон, в който може да е съхранявана религиозна реликва
През поколенията до нас са достигнали викингските саги, в които се разказва за несметните богатства на северните воини, пазени от огнедишащи дракони. Реалните съкровища на викингите обаче са много голяма рядкост.
Съда от Галоуей
Сега изследователи показват пред широката публика впечатляващите скъпоценности от викингско съкровище, на което  преди 18 месеца се натъква любител с метало-детектор в шотландския район Галоуей. Сред скъпоценностите има сребърни гривни за ръка с гравирани руни, англо-сакски сребърни брошки, златни накити, късчета везана коприна и дори фрагменти от ценна дървесина, всички заровени в богато декориран метален съд.
Две сребърни гривни за ръка с гравирани руни
“Това е наистина интересен набор от обекти. Викингът, притежавал това съкровище, е напълнил съда до горе, а после го е увил в няколко слоя плат и ги е заровил”, разказва Олуин Оуен, която е независим изследовател и специалист по викингите от Единбург.

В средновековните текстове е записано, че викингите пристигат на Британските острови около 790 година. По това време започват първите набези на скандинавските воини, които атакуват и плячкосват богатите манастири и крайбрежните общини. През следващите три века амбициозни викингски предводители повеждат воините си и започват да превземат и колонизират територии от Англия, Ирландия, Уелс и Шотландия.
Брошка от съкровището, вероятно изработена в Ирландия
Археолозите предполагат, че съкровището от Галоуей датира от ранните години на Х век. Заключението им е на база стила на изпълнение на сребърните гривни и другите артефакти от находката. По онова време викингите срещат решителен отпор в Ирландия, а местният фолклор в Галоуей пази спомена за “разгрома на викингската армия от шотландците”, казва Дерек МакЛенан – любителят с металотърсач, открил ценното съкровище.
Сребърна брошка с инкрустирани перли
Увлечен от фолклорните и други източници, МакЛенан решава внимателно да търси за следи от викингските нашествия. На 1 септември 2014 година, заедно с група приятели, също увлечени по идеята, МакЛенан открива сребърна гривна за ръка с типична за викингите изработка, голям сребърен кръст и два други артефакта. Веднага съобщава за находката си на властите, които от своя страна изпращат на място археолога Андрю Никълсън.

“Такива съкровищата никога не са откривани от археолози. Повечето от тях са намирани по случайност, най-често при строежа на пътища през XIX век или просто са откривани от любители-търсачи на съкровища”, обяснява Оуен.
Сребърна брошка за ръка, от която е отсечен къс, вероятно за да се заплати някому награда
Внимателните разкопки, предприети от археолозите, разкриват не едно, а две заровени иманета. В горния пласт екипът намира златна фиба, изработена под формата на птица, както и 67 сребърни слитъка и гривни за ръка, повечето произведени от ирландски майстори в обработката на метали. Във времената на викингите тези сребърни накити и слитъци са използвани като лесно преносима “валута”: за да заплатят за вещи или добитък или за да платят на “верните си воини”, викингските предводители отсичали нужното им количество сребро от целите слитъци или от гривните, които носят по ръцете си.
Друга сребърна брошка с инкрустирани перли
На около осем сантиметра по-дълбоко, археолозите откриват голям, обкован с метал съд, заровен с капака надолу. Вероятно е поставен така, за да бъде предпазено съдържанието му от навлизане на подпочвени води. Ценните предмети в него са били увити в кожи и фини платове.

“Нищо не е било захвърлено в ковчежето. Всяка от скъпоценностите е била грижливо увита и заедно са били много плътно подредени. Това са били много специални и особено ценни предмети за викингът, който ги е притежавал”, казва Оуен.
Връзка сребърни гривни, открита в горния пласт при разкопките. Този тип украшения, или части от тях, са служели на викингите като средства за разплащане.
Една от най-значимите находки е самият съд. Богато декориран, съдът е изработен от сребърно-медна сплав. Изкован е от майстори в обработката на металите от средновековната епоха на империята на Каролингите, чиито владения се простирали от Франция до Германия.
Изработен от злато предмет под формата на птица. Вероятно е служел като фиба или закопчалка за дреха.
Колийн Бъти, археолог и специалист по викингите от Университета в Глазгоу казва, че “това наистина е рядка находка. Досега са откривани само шест такива “каролингски съдове”, и много от специалистите са на мнение, че са използвани по време на важни церемони в католическите обреди. Съществува вероятност, викингите да са откраднали съкровищата от Съда от Галоуей по време на някой от грабителските си набези срещу богат манастир”.
Две митични създания, изковани в декоративната плетеница на друга от сребърните брошки от съкровището
Вътре в съда реставраторите откриват забележителна колекция от средновековни артефакти. Сред по-интересните са девет сребърни брошки, някои от тях богато украсени. Повечето от накитите са изработени от англосаксонски майстори в обработката на метали, а самите бижута вероятно са били много ценени от притежателите им. За да попаднат в ръцете на викингите тези съкровища, “някой англосаксонски манастир или селище са имали много лош ден”, казва Оуен.
Емайлиран християнски кръст, открит увит в коприна. Вероятно е носен от притежателя му викинг като амулет
Открити са и още ценни предмети – от златно кюлче до перли, инкрустирани в сребърен обков, както и богато украсен медальон, в който някога може да се е съхранявала религиозна реликва. Най-загадъчни от артефактите обаче са две големи семена от някакво растение или ядки. Тепърва ботаници ще установят какви точно са тези семена, но Оуен предполага, че са от екзотично растение, виреещо в далечните родни земи на викингите. Който и да е притежавал съкровищата от металното ковчеже от Галоуей трябва да е смятал тези семена за “наистина специални и скъпоценни, за да се озоват на едно място със златните и сребърните му богатства”, казва още археоложката.
Тепърва ще се проучват руническите надписи от сребърните гривни.
Даже и някои от фрагментите от тъкани, запазили се в съда, са истинска рядкост. Експерти по текстила от Anglo-Saxon Laboratory в Йорк, Англия, са идентифицирали майсторски изработена коприна, а тъканта вероятно е изработена в работилници във Византия, Северна Африка или южна Испания. През средновековието в Европа такива скъпоструващи платове са можели да си позволят само най-високопоставените и могъщи хора – крале и кралици, високопоставени църковни служители и в редки случаи погребалните савани на светците на католическата църква са от коприна.
Сребърна брошка
Как това съкровище е попаднало в ръцете на викинги, както и защо собственикът или собственичката му са решили да го заровят, остава загадка. Проучването на Съда от Галоуей е все още в началните си етапи и тепърва археолозите се надяват да открият допълнителни данни, които да им подскажат отговорите на загадката, както и да научат още факти от живота на викингите в Шотландия.

Изработена от сребро декоративна закопчалка, която вероятно е служила за закопчаване на книга

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...