24 март 2016 г.

Учени, проучващи гробницата на Уилям Шекспир, са достигнали до извода, че е много вероятно черепът на поета да е откраднат.

Това заключение придава достоверност на новината, появила се в пресата още през 1879 година, в която се твърди, че иманяри са откраднали черепа на Шекспир от относително плиткия му гроб през 1794 година.

Съвременните изследователи са използвали радар (GPR), способен да “надникне” под пластовете почва. С негова помощ са сканирали гроба на поета в църквата “Света Троица” в Стратфорд на Ейвън. Подобно археологическо изследване на гроба на Шекспир се извършва за пръв път.

Методът позволява на учените да “разгледат” съдържанието на гроба, без да се разбутват костите на починалия.
Археологът Кевин Колс от Стафордшърския университет, който води изследването съвместно с геофизика Ерика Утси, казва: “Налице е гробът на Шекспир с “разбутана” част около главата, от една страна. От друга страна имаме история, която предполага, че в някакъв исторически момент, някой е дошъл и е взел черепа на Шекспир”.
“За мен звучи много, много убедително изводът, че в църквата “Света Троица” липсва черепа на поета”, цитира думите на археолога ВВС.

Изследването е поръчано по повод 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир. Мястото за вечен покой на поета от дълго време е обект на спорове между историци и археолози, като главната причина за дебатите е фактът, че е твърде малко по размери, за да побере останките на възрастен мъж.

Върху надгробния камък няма име, а само вледеняваща разума епитафия, за която се носи легенда, че е съставена от самия Шекспир:
Приятелю добър, на Бог се уповавай,
праха, заключен тук, напразно не смущавай –
Блажен да бъде, който тоз камък не отлости,
проклет – който помести изтлелите ми кости

Основните изводи на изследователите:
Има признаци за извършването на сериозен ремонт около онази част от гроба, където се намира главата. При това, предполага се, че ремонтът се е наложил, за да бъде спряно пропадането на пода, което се активирало вследствие на предходни намеси.

Ремонтът добавя още достоверност на историята, публикувана през 1879 година в списание Argosy. В нея се разказва, че черепът на Шекспир е откраднат от плиткия му  гроб.

Изследването установява още, че поетът, съпругата му Ан Хатауей и други роднини, са погребани не в голям и дълбок гроб, както се предполагаше по-рано, а в плитки гробове под пода на църквата.

Дълбочината на гроба на Шекспир и съпругата му е по-малко от метър. Гробът на поета се оказва значително по-дълъг, отколкото надгробната плоча; продължава на запад в посока към главата на тялото, което прави размера на гроба му приблизително равен на другите гробове на членове от семейството.

Радарът не открива никакви следи от метални предмети в гроба. Например, липсват следи от гвоздеи, което пък води до извода, че Шекспир и роднините му са погребвани не в ковчези, а са положени в земята просто увити в погребални савани.

Изследователите са продължили с проучване в църквата “Свети Леонард” в графство Устършър, където според легендите, в запечатана гробница се пази черепът на Шекспир.
Криминологична и антропологична експертизи установяват, че черепът принадлежи на жена, починала на възраст 70 и малко повече години.

Кевин Колс казва, че за него е голяма чест да бъде първият учен, на когото е позволено да изследва гроба на Уилям Шекспир. “Участвайки в подобни проекти, поемаш сериозно предизвикателство, защото не се знае на какво може да се натъкнеш. Освен това, съществуват много противоречащи си една с друга легенди за гроба на големия гений”, казва още той.

“Екипът ни, използва най-съвременните технологии и оборудване, с които получихме уникални резултати. Това е най-доброто, на което сме се надявали. В следващите години резултатите от изследването ни вероятно ще се превърнат в източник на спорове, дискусии сред научните среди и ще се родят още противоречиви теории. Дори и сега, докато разказвам за откритото от нас, ме побиват тръпки”.

Настоятелят на църквата “Света Троица” Патрик Тейлър от своя страна заявява, че не е твърдо убеден, че наличните доказателства безспорно сочат, че черепът на поета е откраднат.  “Намерението ни е и в бъдеще да уважаваме святостта на гроба му, както ни е заклел в епитафията си Шекспир, и затова не мислим да тревожим костите му. Ще се наложи да живеем с тайната, без да знаем със сигурност, какво се намира под надгробния му камък”, казва той.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...