24 март 2022 г.

В центъра на Варна се извисява паметник на цар Калоян. Споровете около поставянето му са вече минало, дано да не остане в миналото и спомена за онова, което Варна дължи на Калоян.

На 24 март 1201 година Калоян превзема Варненската крепост. След като се възкачва на българския престол младият цар отправя поглед естествено на юг, където е “изконният” враг на Българската държава. Желанието на наследника на Петър е ясно – пълното освобождаване на българските земи, попаднали под Византийско владичество.

В началото на новия XIII век Калоян превзема с бой намиращата се край днешния Симеоновград крепост Констанция. Веднага след това решава, вместо на юг, да се върне и да се концентрира върху превземането на последната силна крепост на византийците на север от Стара планина. Обсадата на силно укрепения град, защитаван и от многоброен елитен гарнизон, започва на 21 март 1201 година. Три дни по-късно войските на цар Калоян успяват да пробият градските укрепления и да превземат града.



Историците твърдят, че Калоян не се поколебава да избие всички защитници на крепостта. Въпреки че събитията се разиграват по Великден, пленените византийци са заровени живи в защитния ров около града. По-късно Калоян нарежда да се разруши градската стена и се оттегля с армията си към Търново.

До края на същата 1201 година започват преговори между Византия и България. В резултат на тях в началото на 1202 година е подписан мирен договор, което дава възможност на Калоян да се концентрира върху отблъскване на заплахата от северозапад в лицето на унгарските нашествия.

Паметникът на Калоян във Варна е дело на скулптора Борис Борисов и арх. Милен Маринов.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...