8 март 2016 г.

По време на разкопки в Йерусалим, Израел е открит рядък пръстен, изработен от полускъпоценен камък с гравирано върху него име на жена. Пръстенът е от периода на Първия храм.

Използван и като печат, върху пръстена се чете името Elihana bat Gael, заедно с името на баща ѝ. Находката е от преди дни. Открит е по време на разкопки в голяма постройка на мястото на града от времето на цар Давид.
Притежателката на пръстена е била много важна личност. В периода на Първия храм, притежанието на собствен печат е давал на приносителката му пълни права, да извършва търговски и други вид сделки – уникално право за жена от това време.

Откритието е от особена важност, тъй като пряко подлага на съмнение пренасяната чрез библейските текстове убеденост, че по традиция правата и бизнесът на бащите е прехвърлян върху синовете им, а жените са имали единствено задължения, свързани с домакински дейности. В официално съобщение на министерството по древните паметници на Израел се казва: “Откриването на печати, носещи имената на притежателите си от епохата на Първия Соломонов храм само по себе си е рядко, а намирането на печат, принадлежал на жена е още по-необичаен феномен”.
Новата находка
Повечето досега открити дамски пръстени-печати от същия исторически период носят имената на бащите или съпрузите на жените, на които са принадлежали.
“Изглежда Elihana е запазила правото си самостоятелно да управлява финансовите и имуществените си права, дори и след като се е омъжила, затова и на пръстена е запазено и името на баща ѝ. Все пак, липсват ни повече данни за точните разпоредби на закона от това време, действал по тези територии”, обяснява д-р Хагай Мисгав от Еврейския университет в Йерусалим. Той добавя още, че “това е случай, в които имаме потвърждение, че Elihana е притежавала изключително висок обществен статут и е зависела от собствения си род, а не от рода на съпруга си”.

Въпреки че името Elihana не се среща в Библията, известен е подобен пръстен-печат, датиран от същия исторически период, който е принадлежал на амонитянка със сходно име – Eliya. Eliya е женско име, една от разновидностите на библейското име “Eli”, което се среща в библейската Книга на Неемия сред повествованието за търговци на най-различни стоки, пристигнали да търгуват в Йерусалим.
Останките от сградата, където са открити новите артефакти
По време на разкопките е открит и друг пръстен-печат, принадлежал на мъж на име “Sa’aryahu ben Shabenyahu”. Името също не се среща сред библейските текстове. Но е срещано, изписано върху парче глинена плочка (остракон), произхождаща от Арад – мястото, на което до този момент са открити най-много остракони от библейски времена. Върху глинените фрагменти са открити над 200 названия на обекти и местности, изписани на иврит, арамейски и други езици. Името “Sa’aryahu напомня фраза от библейската Книга на Йов и вероятно означава “бог, който се разкрива в бурята”.

Структурата, където са открити пръстените-печати, вероятно е изпълнявала обществени и административни функции. На същото място са открити основите на масивна колона, останки от везни, използвани при търговски сделки, пломби за товари и писмени документи, фрагменти от глинени таблички с надписи, както и фрагменти от статуи на богинята, покровителстваща плодородието.
Дигитална възстановка на библейския град на Давид. В горния край се вижда южната стена на Храмовия хълм
“Личните печати, като този на Elihana и Sa’aryahu, са използвани за подпечатване на официални документи. Обичайно е да се изработват под формата на пръстен, който се носи от собственика. Предполагаме, че мястото, на което ги открихме е изпълнявало ролята на административна сграда. Освен това е логично сградите в близост около Соломоновия храм, да не са били с “обикновен” статут”, казва ръководителят на разкопките д-р Дорон Бен-Ами от Еврейския университет в Йерусалим.

Печатът на управител или чиновник е служил като символ на властта, с която разполага. “В античността печатите-пръстени са служели за идентификацията на родовата принадлежност и обществения статут на притежателя си”, обясняват учените.
Официалните документи или други стоки и вещи, които трябвало да бъдат официализирани, непременно са подпечатвани с личните печати – практика, която се е запазила и до днес.
Мащабните разкопки продължават вече девета година
Разкопките на едно от най-големите археологични места – градът на Давид в границите на съвременен Йерусалим, продължават вече девет години. До момента са открити много интересни находки и артефакти, сред които и пръстенът-печат на цар Йезекия, с което се доказва твърдението, че Йерусалим е бил столица на Юдейското царство през VIII век пр.н.е.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...