9 март 2018 г.

В продължение на над 1400 години “Конго гуми” е успешна японска компания, специализирана в изграждането на будистки храмове. Преди фалита през 2006 година това е най-старият функциониращ фамилен бизнес, съхранил се цели 14 века. Компанията е преодоляла безброй политически и икономически кризи, местни и световни войни. Но след 14 века оцеляване, “Конго гуми” се оказва неспособна да се справи с икономическата криза, засегнала Япония преди десетина години. 

През XVII век е създаден свитък с дължина над три метра, върху който са изписани имената на 40 поколения от фамилията Конго, управлявали семейния бизнес от началото му през 578 година до наши дни. Всичко започва през 578 година, когато японският принц Сьотоку води от корейското царство Пекче майстора дърводелец Шигемитсу Конго, заедно с двамата му помощници и им поръчва строежа на първия будистки храм в Япония – Ситенно-дзи. На практика с принц Сьотоку, който е последовател на будизма, започва проникването и разпространението на тази религия в Япония.
Дървена статуя на принц Сьотоку
Храмът Ситенно-дзи се намира в Осака и е оцелял и до наши дни. Принцът посвещава религиозното светилище на “четиримата небесни владетели” (Ситенно). За да изрази почитта си към небесните владетели, Сьотоку създава четири “институции” към храма – религиозно училище, учреждение за социална опека, болница и аптека. Храмовият комплекс се състои от пететажна пагода, главният “Златен павилион”, зала за обучение и три врати, водещи към комплекса.

След успешното приключване на строежа на първия японски будистки храм, майстор
Шигемитсу Конго основава семейната фирма “Конго гуми”. В продължение на векове уменията в обработката на дървен материал и строежите на религиозни и обществени сгради се предава от поколение на поколение в семейството Конго. Когато се случва така, че няма мъж, който да наследи фамилния бизнес, управлението на компанията е предавано в ръцете на съпрузите на някоя от наследничките, на осиновени мъже, или на дъщеря от клана Конго. Заставалите начело на бизнеса са много внимателно подбирани, като най-важното качество, което трябва да притежават е лидерските умения.
Пететажната пагода и прилежаща постройка от храмовия комплекс Ситенно-дзи
Разпространяването на будизма в Япония осигурява стабилната основа, върху която бизнесът на “Конго гуми” се превръща в успешно начинание, цяла индустрия, крепяща се на традиционно вярване, оцеляло хилядолетия и привлякло милиони вярващи. Нуждата от нови и нови храмове винаги е налице.

През вековете “Конго гуми” построява стотици будистки храмове, церемониални порти и сгради с обществено предназначение. Един от шедьоврите в “светския” строителен успех на “Конго гуми” е внушителният замък на Осака, превърнал се във “визитна картичка” на Япония. Замъкът е построен през 1583 година от великият пълководец Тойотоми Хидейоши и играе важна роля в процесите по обединението на Япония в края на XVI век.
Замакът на Осака - символ на града
Успехът на “Конго гуми” се дължи до голяма степен и на изключителната гъвкавост, която ръководещите бизнеса проявяват във времена на криза. Когато избухва Втората световна война и строежите на храмове отпадат от приоритетните дейности, компанията използва познанията си в дървообработването, прилагайки ги в производството на… ковчези – стока, която за съжаление се оказва много търсена в този период. След края на войната се налага да бъдат положени неимоверни усилия, за да бъдат възстановени и реставрирани засегнатите храмове. “Конго гуми” разработват специална бетонова смес и конструкция, която позволява на сградите им да устояват на силните земетресения в района, а и да са по-здрави от дървените конструкции на  старите храмове. Но технологията, макар и да използва бетон, ни най-малко не вреди на естетичния, автентичен вид на строежите.



Вековната история на “Конго гуми”, солидната ѝ репутация и бизнес, добрият мениджмънт и гъвкавостта на компанията, обаче, не успяват да спасят най-старата фирма в света от краха, сполетял мнозина заради неблагоприятният бизнес климат в Япония през 2006 година.

Специализираното издание за икономика “Блумбърг” описва причините, довели до краха на 14-вековния семеен бизнес: “Първо, по времето на “икономическия балон” от 80-те години на ХХ век в Япония, компанията тегли много кредити, инвестирайки в недвижима собственост. След като през 1992-93 година “балонът” се спуква и страната изпада в рецесия, активите на “Конго гуми”, с които гарантира дълговете си, рязко губят от стойността си. Второ, социалните промени в Страната на изгряващото слънце драстично намаляват нуждата от строежи и поддръжка на храмове. Като резултат от това, нуждата от услугите на “Конго гуми” почти напълно изчезват през 1998 година.” 

Когато се разгаря последната световна финансова криза и през 2006 година последиците от нея засягат японската икономика, “Конго гуми” просто вече не е в състояние да обслужва дълговете си. В края на годината бизнесът, просъществувал 1429 години е ликвидиран, а през март 2007 година компанията окончателно обявява банкрут.
Офисът на "Конго гуми". Днес компанията е изцяло собственост на Takamatsu Ltd.
През 2008 година активите на “Конго гуми” са изкупени от Takamatsu Ltd.  Канджи Огава, новият президент на Takamatsu, споделя в интервю за Financial Times: “В решението ни, да закупим компанията, имаше и известна доза сантименталност, разбира се. Ако не бяхме постъпили така, целият опит и впечатляващата вековна история на компанията щяха да бъдат пропилени”.

Днес “Конго гуми” оперира изцяло като дъщерна фирма на Takamatsu, а в знак на почит към историята ѝ, новите собственици на бизнеса ѝ запазват името на компанията.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...