9 март 2018 г.


Когато говорим за пирамиди, разбира се, че най-често се сещаме за най-голямата от известните – Голямата пирамида на фараона Хеопс, издигаща се на платото Гиза. Но е настъпил момента, да преразгледаме това схващане. Недалеч от Пуебла, четвъртият по големина град в Мексико, се оказва, че от векове е скрит пирамидален храм, който е по-огромен от Хеопсовата пирамида, а освен това разказва и завладяваща история за испанското завоюване на Южна Америка.

Великата пирамида от Чолула, която за местните е известна като Тлачихуатепетъл (буквално: изкуствената планина), се издига на височина от 66 метра и в основата си е широка 450 метра. Обемът ѝ почти двойно превишава обема на най-голямата от трите пирамиди в Гиза. Археолозите все още не са постигнали единодушно становище по въпроса кой е построил това огромно съоръжение, но се предполага, че е съградено около 300 г. пр.н.е.

Снимка на местността от началото на ХХ век
В статия за BBC Future Зария Горвет разказва, че градът на ацтеките Чолула е опустошен от испанските конкистадори през октомври 1519 година. Нашествениците избиват най-малко 10% от населението на града, а огромна част от него е опожарена. Като символ на своята доминация и тази на християнската вяра, испанците изграждат на върха на най-високия хълм в града своя енорийска църква "Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa". Или поне те са си мислили, че това е просто един хълм.

Онова, което им изглеждало като голяма купчина от пръст и трева се оказва скрита пирамида. Всъщност, според някои твърдения, това може да се окаже най-голямата структура, построена от човек. Легендата твърди, че когато научават за пристигането на испанските конкистадори, местните решават да заровят монументалния си храм под купища пръст, за да не бъде разрушен и разграбен от нашествениците.

През 2013 година, по време на разкопки в канализационната система на града са открити 63 скелета, които са отпреди колониалната епоха
Истината обаче може да се окаже по-различна. За строежа на самата пирамида са използвани не каменни блокове, а тухли, направени от кал и глина. Влажната среда в този район на Мексико е способствала калните тухли да не успеят напълно да изсъхнат  и влагата, която са съхранили, помогнала бързо да се превърнат в “плодородна почва”, върху която за кратко време да поникнат и израстат храсталаци и трева. Тези процеси са принудили местните просто да изоставят храма си.

Пирамидалния храмов комплекс е построен, за да умилостиви върховното божество - "пернатата змия"
Според Дейвид Карвальо, археолог от Университета в Бостън, “храмовият комплекс е бил изоставен в периода VII – VIII век. А чолулатеките са изградили в непосредствена близост нов пирамидален храм, който обаче е бил разрушен от испанските нашественици”.


Засега Тлачихуатепетъл си остава, както и през многото отминали векове, погребан под хълма, в който се е превърнал. Но градът вече настоява да извести на света, че притежава най-голямата пирамидална структура. Днес любопитните могат да се разходят из руините му и над 10-те километра проходи и тунели, прокопани по време на разкопки през ХХ век. Пет века след установяването на колониалното господство на Испания по тези земи, древният град е изправен  пред нова инвазия – от туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...