10 март 2018 г.


За мястото, на което падат най-много мълнии на планетата, е признато голямото солено езеро Маракайбо във Венецуела. Строго погледнато от географска гледна точка водоемът е  залив, разположен в тектоничната падина между хребетите Сиера де Периха на запад и Кордилера де Мерида на изток.

По данни на Американския геофизичен съюз, средно през 297 дни в годината над езерото гърми. Още по-интересното е, че светкавиците падат не над цялата площ на водоема, а само в определен район, където в езерото се влива река Кататумбо.

По-рано за най-наситен откъм гръмотевична дейност се смяташе един от градовете на Руанда. Но изследователите от Американския геофизичен съюз подчертават, че изводите тогава са направени на база спътникови снимки с много ниска резолюция.

Новите резултати са получени след анализ, извършен от климатолога Рейчел Албрехт и нейните колеги на данните от специализирани спътници на NASA, следящи количествата на валежите над тропиците през периода 1998 - 2013 година. По време на изследването е съставен списък на 500-те “най-светкавични” места на планетата, в близост до които живеят не по-малко от 1000 души.

След Маракайбо най-много мълнии падат над Кабаре и Кампене в Конго. Като континент Африка е лидер по брой на мълниите, които падат над сушата: разрядите периодично и често се случват над 283 населени пункта, разположени на нейна територия.

По време на наблюденията е регистрирана много интензивна гръмотевична дейност и над планинския хребет Митумба в Конго, както и в планините на Камерун. Над големи участъци от планинската верига Сиера Мадре в Мексико, над полуостров Юкатан и на островите в Карибско море, в това число и над Куба, също са регистрирани значителни по количества светкавици. В Азия са регистрирани около 87 “горещи точки”. Там най-много светкавици падат над регион в Пакистан, недалеч от планините Хиндукуш.

Жителите на Северна Америка са по-малко “обезпокоявани” от гръмотевици. По-често се наблюдават гръмотевици над 53 населени места, разположени на територията на континента.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...