4 февруари 2022 г.

През 1856 година миньори се натъкват в пещера в долината Неандертал* в Германия на останки от човекоподобно същество, живяло преди около 150 000 години. В пещерата са открити кости от поне три същества. Година по-късно, на 4 февруари 1857 година, в Бон, пред събранието на Обществото на естествоизпитателите и лекарите на Долен Рейн са показани останките от намерения череп на древен човек, когото наричат на името на долината, в която е открит – неандерталец.

Находката е представена от професор Йохан Карл, Карл Фулрот и палеонтологът Херман Шаафхаузен. Обществото на естествоизпитателите и лекарите обаче не оценява важността на откритието, нито приема за вярна датировката на костите. За произхода на черепа се лансират най-различни тези, като една от най-екзотичните е тази, че това е череп на пиян руски казак-монголоид, загинал през 1814 година в битка с ариегарда на войските на Наполеон.

Неандерталецът обаче “побеждава” в крайна сметка. Находки от същото време със същите характеристики са открити на още четири места в Северното полукълбо. Обемът на мозъка на неандерталците е сходен с този на съвременния човек, но наклоненото чело и дълбоко разположените очни кухини, както и по-приплеснатия череп го отличават от нас. Неандерталците са живеели в пещери и са ловували, в това число и огромни животни като мамутите. Най-древните погребения са открити именно в поселения на неандерталци.



Реконструкция на погребение на неандерталски човек
Дълго време науката смята, че неандерталците са предшественици на съвременния човек. През 2006 година обаче учените разчитат пълния геном на неандерталците и в резултат на това се изяснява, че генетично съвременния човек и неандерталецът се разминават с 500 000 години. Установено е, че известно време неандерталците са живеели заедно с друг представител на рода Sapiens – кроманьонския човек, чиито останки са открити в пещерата Кро Маньон във Франция. На външен вид и по обем на мозъка кроманьонците са точно като съвременните хора и затова са приети за наши преки прародители.

----------
* Долината край река Дюсел, приток на Рейн, която тече на около 10 километра източно от Дюселдорф. Долината носи името на пастора и композитор Йоахим Неандер. Неандертал – буквално “долината на Неандер”. Пещерата, в която са открити останките, е унищожена и дълго време не се знае къде точно се намира. По-късно, през 1997 година, отново е открито местоположението й.


Мястото, на което са открити първите останки от неандерталец. Днес е на територията на Музея на неандерталеца в Германия.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...