9 януари 2016 г.

Китайската компания Ehang представи на изложбата CES в Лас Вегас първият “безпилотен” летателен апарат, пригоден за превозване на пътници, съобщава The Guardian.

По данни на производителя от град  Гуанджоу, задвижваният от електродвигатели дрон Ehang 184 може да превозва един пътник с тегло до 100 килограма и е предназначен за полети на височина от 300 до 500 метра над земята. Задвижва се от четири витлови двигателя, които му позволяват да развива скорост до 100 км/час. Засега може да прелита само на дистанция от 3,5 километра. За полет от 23 минути са му нужни две зареждания на акумулаторите.

Представители на Ehang обяснява, че компанията вече е извършвала тестови полети с човек на борда, а следващият етап предвижда да се изработят правила за регистрация на апаратите. Целта на разработчиците е да направят летателния апарат така, че да не е нужно за управлението му да се полагат изпити за пилотски лиценз.

Шан Сяо, съсобственик и финансов директор на компанията Ehang, казва, че дронът ще бъде пуснат в продажба още тази година, а цената му ще е около 200- 300 хиляди долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...