22 януари 2016 г.

Преди да започнат да похапват от специалитета на заведението “Пилешки бутчета в сос Atomic Kick Ass”, гостите на ресторант “”Бинди” трябва да подпишат документ, с който освобождават от отговорност собствениците от възможните последствия.

35-годишният Мухамад Карим е директор и шеф готвач на ресторанта “Бинди” в град Грантъм, графство Линколншър. Името на мъжа става известно по света с това, че той е човекът, създал подправката, добавила 12 милиона единици в скалата на Сковил *. За сравнение, спреят за самоотбрана с лютив газ по същата скала е определян на около 4 милиона единици.

Уилбър Линкълн Сковил
Сосът на Карим се нарича Atomic Kick Ass и буквално може да се приеме, че е стимулатор със силата на атомна бомба, избухнала в областта от тялото, която ползвате за сядане. Изобретението си Карим предлага като подправка за печените пилешки бутчета – специалитет на заведението му.
По думите на готвача, по време на приготвянето на соса той е принуден да надява дебели гумени ръкавици, а освен това слага и противогаз, защото в противен случай рискува да изгуби съзнание.

“По тялото [на консумиралият соса] стремително пробягва вълна, която може да доведе до гърчове и парализа на лицевите мускули за около половин час. Персоналът на ресторанта е преминал през специален инструктаж, за да могат да оказват на клиентите ни първа помощ, докато пристигнат медиците от бърза помощ. Последният, който пробва соса ни, беше младеж и след като куса от него се обля в пот от глава до пети, би си шамари по лицето, за да предизвика тактилни усещания, но и при него не се размина без парализата на лицевите мускули”, цитира думите на Карим Daily Mail.
Чушки от сорта "Моруга Скорпион"
Затова и всеки, желаещ да опитва от пилешките бутчета със соса на Карим, трябва да подпише декларация, с която освобождава персонала на ресторанта от отговорност за възможните последици от това “удоволствие”.

В соса Atomic Kick Ass има от най-лютите чушки в света, сред които известните сортове “Каролина Рипър” и “Моруга Скорпион”. В процеса на приготвянето му Карим добавя 5 милилитра от специален екстракт от чушки, чиято лютивост се определя на 13 милиона единици по скалата на Сковил. Специалитетът “печени пилешки бутчета” пък се приготвя, като месото кисне в марината от манго и тамаринд.

Използваният за соса сорт люти чушки “Моруга Скорпион” беше признат за най-лютив за 2012 година. Ако решите да отхапете от чушката Trinidad Scorpion Moruga, в първите няколко минути ще се заблудите, че не е чак толкова люта. Но после… степента на усещане за лютиво започва бързо да нараства и човек чувства, че на езика му, по гърлото и хранопровода изливат разтопен метал. Кръвното налягане се повишава, лицето почервенява, а сълзите от очите просто не могат да бъдат спрени. Някои от смелчаците, опитали това изживяване, разказват, че усещането за повдигане е същото както по време на “разходка с платноходка при деветбалово вълнение”.
Чушка от най-лютивият сорт "Каролина Рипър"
Но не всички чушки от този сорт са толкова отровно люти. Средната лютивост на чушките Trinidad Scorpion Moruga варира около стойности от 1,2 милиона единици по скалата на Сковил. Степента на лютивост зависи най-вече от условията, в които са отглеждани чушките. Ако на растението не му е достигала вода и температурата е била прекалено висока, то и плодовете му ще са по-люти, отколкото тези, отгледани при по-благоприятни условия.

Освен с лютивостта си, Trinidad Scorpion Moruga Blend се отличава и със съвсем нежния си плодов аромат. Затова в различни подправки се използват съвсем малки дози от чушлетата, но те придават на подправените ястия леко пикантен и едновременно с това приятен плодов вкус.

От 2013 година короната за “най-лютив” сорт чушки се държи от “Каролина Рипър”.

----------
* Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, роден на 22 януари 1865 година. Той разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. Единицата в която се измерва това количество е SHU (съкращение от английски на Scoville Heat Unit). Чистият капсаицин, веществото, отговорно за усещането за лютиво, има 15-16 милиона SHU. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...