22 януари 2016 г.

В западната част на планинския масив Санта Моника в края на декември миналата година биолози са намерили две новородени пуми. “Момченцето” са нарекли P-47, а сестричката му е P-46; и двете са поставени под наблюдение.

Природният резерват в планините Санта Моника в Калифорния включва няколко отделни природни парка, които са популярно място за отдих. Територията е запазила уникално богато биоразнообразие, и фактът, че редките диви животни успешно се възпроизвеждат е още едно доказателство за отличните условия, които човек е осигурил за тях.

Пумите, които живеят на територията на резервата, постоянно се сдобиват с потомство, но това е свързано и с някои проблеми. В съобщение за пресата от управата на резервата  обясняват какви са притесненията им. Броят на възрастните екземпляри е твърде ограничен и повечето малки са резултат от кръстосване на близки роднини в рамките на една популация, което намалява генетичното разнообразие и се отразява неблагоприятно на здравето на новородените. Освен това, дори и на силните животни, живеещи в близост до човешки мегаполиси, се налага всекидневно да водят борба за оцеляването си: освен опасността да станат плячка за хищници, младите пуми често загиват, докато се опитват да пресекат някоя от автомагистралите, минаващи през парка или се отравят, поглъщайки напръскани със силна отрова срещу гризачи храни.

Всички пуми в планините Санта Моника са поставени под наблюдение с помощта на GPS- тракери. Съдейки по мястото, на което са намерени двете новородени, майка им вероятно е самка, която е вписана в регистрите като P-19. Предишните ѝ две котила са били резултат от кръстосването ѝ с нейния баща, P-12. Но наскоро в резервата  се е появил новият самец, P-45, и учените се надяват, че малките са негово потомство. За да се потвърди или отхвърли тази версия, ще бъдат направени ДНК тестове.

Проследяването на пумите в Санта Моника се извършва от 2002 година. Откритите новородени котета са вече деветото котило, за което учените научават практически веднага след раждането. На два пъти обаче се е случвало специалистите да не забележат цели шест месеца раждането на малки пуми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...