6 януари 2016 г.

На провелата се през декември в Париж среща по въпросите на глобалния климат среща присъстваха държавните ръководители на почти всички държави в света, в това число и на най-мощните икономики. В речите на силните на деня хора от цял свят подчертаха колко важно е вниманието на световната общественост да бъде привлечено от промените, които засягат планетата ни в глобален мащаб. Мъдрите слова обаче може да се окажат далеч по-малко въздействащи, отколкото са думите “изречени” от представител на друг животински вид – горилата Коко, която също споделя своите мисли по повод на промените в климата чрез достъпният за нея език на жестовете.

Коко се ражда през 1971 година в зоопарка на Сан Франциско. От едногодишната си възраст горилата е обучавана да използва езика на глухонемите, а според обучаващите я, дори се е научила и на глас да произнася някои думи, подобно на дете с проблемно развитие.
През последните 45 години Коко се е превърнала в световноизвестна сензация. Наскоро се появи видео, в което тя “осиновява” малки котета, а чрез езика на знаците става ясно, че тя ги идентифицира като котета, но въпреки това “казва”, че са нейни бебета.

В нов клип, който е част от кампания на френската организация Noe Conservation, Коко е заснета “да изнася” реч, адресирана до хората по света. В клипа горилата призовава човешките същества да са по-отговорни в действията си по опазване на планетата. Коко нарича хората “глупави” за това, че отказват да осъзнаят отговорностите си и казва “Земята Коко обича”.

Според данни на Gorilla Foundation, Коко владее над 1100 различни знака от езика на глухите. Много от тях са адаптирани, така че да се избегнат сложните и недостъпни за горилата движения на човешката ръка.

Трябва да се подчертае още, че е под въпрос способността ѝ наистина да осъзнае концепцията, за която “говори” във видеото. Осъзнаването на понятия като “време” и “глобални климатични промени” едва ли са на много високо ниво. Няма заключения и от независими учени, доколко и дали Коко вниква в синтаксиса на по-сложните фрази, които “произнася” и всъщност на какво ниво са комуникативните ѝ умения.
Но въпреки това, трябва да признаем, че Коко е права в твърдението си “човек глупав. глупав” и да направим нужното за “спаси Земя”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...