6 декември 2015 г.

За любителите на гледката на звездното небе коледните празници започват с интересен подарък. В часовете преди разсъмване малко над източния хоризонт може да се наблюдава кометата Catalina, която преполовява пътя си във вътрешната част на Слънчевата система.

В астрономическите каталози Catalina е записана като C/2013 US10. В момента блясъкът й е от 6 звездна величина и не може да се наблюдава с невъоръжено око, но през следващите дни Catalina ще се изкачва все по-нависоко в часовете преди зазоряване и може да бъде открита с бинокъл или телескоп. Освен това, ще може лесно да я намерите, защото траекторията й преминава в близост до два от най-ярките обекта в нощното небе – Луната и планетата Венера.

Започвайки от 5 декември траекторията на Catalina минава покрай планетите Венера, Марс и Юпитер и ярката звезда Спика.
Леденият скален къс получава името си от програмата Catalina Sky Survey,  в рамките на която специалистите търсят комети и астероиди, преминаващи по близки до Земята орбити. Наблюденията се извършват с помощта на два телескопа в Аризона. Кометата Catalina е открита на Хелоуин през 2013 година. Изчисленията показват, че тя идва от Облака на Оорт - “резервоарът” с ледени обекти, намиращ се зад орбитата на Плутон. Предполага се, че гравитационното въздействие от преминала в далечното минало в близост звезда е нарушила равновесното състояние на обектите от Облака на Оорт и ги е тласнало към вътрешната част на Слънчевата система, където попадат под въздействието на слънчевата гравитация.
До средата на ноември, когато Catalina “зави” покрай Слънцето, кометата можеше да се наблюдава само от Южното полукълбо. Сега тя поема пътя към външните части на системата и е видима за наблюдателите от Северното полукълбо.

За да я наблюдавате, трябва да гледате в посока югоизток един час преди изгрева. Кометата се намира на около 15 градуса над хоризонта (разстоянието между кутрето и показалеца на изпъната ръка на височината на погледа). Кометата се движи на фона на звездите от съзвездието Дева.

Търсете в зрителното поле на бинокъла малка, ярко сияеща в зеленикави тонове светлина. С помощта на малък телескоп може да се забележат и следите от двете слаби опашки на кометата. Любители астрономи са успели дори да заснемат следите от газ и прах, които кометата изхвърля. Опашките й сочат строго в посока обратна на Слънцето.
На 7 декември кометата видимо ще се намира в близост до планетата Венера – най-яркият обект в утринното небе. Дистанцията между Зорницата и Catalina ще е само 4 градуса. Малко над тях ще е тънкият лунен сърп.

През следващите няколко дни Catalina ще се изкачва все по-високо над хоризонта, а съществува и вероятност яркостта й да нарасне и да стане видима с невъоръжено око. На 1 януари кометата ще е близо до яркия, сияещ в оранжево Арктур.
Траекторията на кометата, съставена от Sky & Telescope

Само две седмици по-късно кометата ще пълзи по “дръжката на тигана” на съзвездието Голяма мечка. На 12 януари  Catalina ще се намира най-близо до Земята. Разстоянието между нас и нея ще е 108 милиона километра и през това време вероятно ще е видима с невъоръжено око в часовете около полунощ, високо над северния хоризонт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...