5 декември 2015 г.

снимки: NASA
NASA получи нови снимки от повърхността на Плутон, направени от сондата New Horizons. В следващите десетилетия, казват учените, човечеството няма да види в по-големи детайли как изглежда малката планета. От получените до този момент снимки NASA е създала и видео, на което се вижда прелитането на космическия апарат над планините ал Идриси (засега неофициално наречени в чест на арабския географ Мохамед ал Идриси). Снимките и видеото са публикувани в официалния сайт на NASA.

На изображенията и на монтираното от тях видео може да се видят различни детайли от релефа на планетата. В частност се забелязват “мъртвите полета” на Плутон – заострените ледени върхове (планини), долините между тях, както и мозаечната структура на “сърцето” на планетата (платото на Спътник, както е неофициално наречено).

Снимките са направени на 14 юли 2015 година, в момента, когато апаратът се доближи максимално близо до Плутон. В продължение на около 15 минути сондата прелетя на 17 000 километра от планетата и с помощта на апаратурата на борда й LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) и MVIC е запечатала тези пейзажи. Един пиксел на снимките се равнява на 77-85 метра от повърхността.

Резолюцията на снимките е шест пъти по-висока от тези, които бяха получени по-рано и бяха използвани за съставянето на глобална карта на Плутон. Качеството им е и пет пъти по-високо, отколкото снимките на Тритон (спътника на Нептун), който е подобен на Плутон и беше заснет от сондата Voyager 2 през 1989 година.

От 5 септември New Horizons предава основната част от данни, записани по време на максималното сближаване с Плутон от 14 юли. За да бъдат трансферирани до Земята няколкото гигабайта данни ще е нужна поне една година.

В момента сондата се намира на разстояние от над 5 милиарда километра от Земята. През 2019 година апаратът трябва да се приближи до планетоида 2014 MU69, който се намира на разстояние от 1,6 милиарда километра от Плутон в областта, наречена пояс на Куйпер. Това е новата цел за New Horizons, която вече приключи с изпълнението на основната си мисия. Вероятно към средата на 2020 година програмата New Horizons ще приключи.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...