17 декември 2021 г.


Предшественикът му, 265-ият наместник на престола на Св. Петър папа Бенедикт XVI, застава начело на католическата църка през 2005 година. През февруари 2013 година сам се отказва от понтификата, защото признава, че духовното и физическото му състояние не му позволяват да служи добре на църквата. 

Франциск (лат. Franciscus, итал. Francesco) е избран за Римски Папа на 13 март 2013 година. Той става първият папа, представител на Ордена на йезуитите, и първият човек на престола на Св. Петър, роден в Новия свят.

Негово светейшество папа Франциск *, глава на Римокатолическата църква (преди избирането му на папския престол носи името Хорхе Марио Берголио), се ражда на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес. Баща му е италиански емигрант, работи в железниците. Хорхе Берголио е най-голямото от петте деца в семейството. Получава диплом за технолог-химик. След това учи в семинарията Виля Девото в Буенос Айрес. На 11 март 1958 година постъпва в Ордена на йезуитите. Новициатът му преминава в Чили, където учи хуманитарни науки, а след това продължава обучението си в колежа “Свети Йосиф” в аржентинската столица, където получава лиценциат Святого Иосифа в Буэнос-Айресе, где получил по философия. Преподава литература, философия и теология в три католически колежа в Буенос Айрес. Свободно говори испански, италиански и немски език.

На 13 декември 1969 година Берголио е посветен в свещенически сан и е назначен за професор по теология във факултета на колежа “Сан Мигел” в Буенос Айрес. През 70-те години на ХХ век заема различни постове в йезуитския орден в Аржентина. През 1980 година става ректор на семинарията “Свети Йосиф” и заема поста до 1986 година.


След това в Германия завършва докторската си дисертация и се завръща в родината си като изповедник и духовен директор на Кордовската архиепископия, където непосредствен ръководител му е кардинал Раул Приматеста. На 20 май 1992 година е назначен за помощник на епископа на Буенос Айрес, а месец по-късно е посветен и в епископски сан.




На 3 юни 1997 година е обявен за коадютор (епископ с право на наследяването на епархията) на архиепископа на Буенос Айрес. Берголио много ефективно изпълнява задълженията, които са прерогатив на болния кардинал Кварасино, и когато той почива на 28 февруари 1998 година, Берголио го наследява и става архиепископ на Буенос Айрес. През ноември същата година е назначен за католически ординарий на източния обред в Аржентина, които до този момент са без собствен йерей.

Папа Йоан Павел II посвещава Хорхе Берголио в кардиналски сан на 21 февруари 2001 година на церемония във Ватикана.



Папа Франциск запазва репутацията си на скромен човек, привърженик на доктриналния консерватизъм, който предпочита непринудеността в личните отношения.


На 13 март 2013 година Хорхе Марио Берголио става новият, 266-ти наместник на престола на Св. Петър. За пръв път Римокатолическата църква се ръководи от кардинал от Латинска Америка.

* По тълкувание на теолозите, към името Франциск ще бъде добавена римската цифра I, едва когато друг папа приеме името Франциск.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...