14 декември 2015 г.

Силен снеговалеж превърна безлюдните простори на Исландия в пейзаж от приказките за Снежната кралица. През изминалите няколко дни валежите донесоха рекордната за това време на годината снежна покривка – 42 см. Предишният рекорд издържа само една година – по същото време през 2014 година първите снеговалежи натрупаха само 33 см.

Всъщност, особеностите на местния климат само донякъде оправдават името на страната. Исландия се мие от топли океански течения и почти целогодишно ледът не се задържа на островната страна. Английското име на острова Iceland донякъде е подвеждащо, защото изглежда като “сглобено” от два корена – “ice” — лед и “land” — земя. Истината е, че това е просто преиначено звученето на исландското Island, тоест “остров”. А цялото име на страната е Lyoveldio Island, което се превежда като Република на острова.

Остров Исландия се е образувал от вулканични изригвания, а част от огнените планини са активни и днес. Разтопената лава, издигайки се близо до повърхността, нагрява водите в огромни подземни езера. Водата си пробива път нагоре и затова в Исландия има толкова много горещи извори и гейзери. Термалните води се използват не само като атракция за туристите и за СПА-туризъм; цели градове получават енергия, топла вода и отопление от термалните източници.

Полето с гейзери в Исландия се смята за едно от най-обширните по територия в света. Самата дума “гейзер” също е с исландски произход. Думата е образувана от глагола “изригвам”. Най-активният днес гейзер на острова е Строкур. Изхвърля гореща вода на всеки 6-8 минути, а стълбовете от гореща вода, пара и пясък се издигат на височина от почти 20 метра.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...