20 декември 2017 г.

Червеното, най-вече сухо вино, от векове се смята не само за благородна напитка, веселяща душата, но и за “лекарство” за чисто физически болки. Ползите му за организма са несъмнени, стига да не се забравя правилото за умерената му употреба. Медиците смятат, че “добрата” доза не бива да надвишава 250 мл на ден.

Доказан факт е, че сухите червени вина значително понижават рисковете от сърдечни заболявания. Причина за това въздействие са пигментите, които се съдържат в люспите на червените винени сортове лоза. Пигментите са сред най-силните природни антиоксиданти. Установено е също, че органичното вещество танин, което се съдържа в червеното вино, предотвратява  тромбозите – образуването на съсиреци (тромб) в кръвоносните съдове.

Множество експериментални изследвания показват еднозначно, че умерената консумация на червено вино понижава рисковете от смърт, вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от тези изследвания дават основание да се твърди, че хората, които всеки ден употребяват в умерени количества червени сухи вина, са по-неподатливи към този род заболявания, отколкото твърдите трезвеници.

В интерес на истината, трябва да се отбележи, че има и случаи, в които червените вина предизвикват алергични реакции, главоболие или предизвикват нарушения в храносмилането при отделни индивиди. Негативните ефекти обаче се наблюдават само в случаите, когато във виното са използвани изкуствени оцветители или хранителни добавки.

Така че, ако сте от хората, които предпочитат червените вина, избирайте само натурални, качествени напитки. Тогава ще имате всички основания да твърдите “In vino veritas”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...