18 декември 2015 г.

Хуманоидът от пещерата на елените. Възстановка: Peter Schouten
Открита в южен Китай бедрена кост дава на учените основания да предполагат, че един от древните предци на съвременния човек - Homo habilis — може да е оцелял (в пълна изолация) на практика почти до “наши дни” (13-тото хилядолетие преди новата ера). За откритието съобщава списание PLoS One.

Австралийски и китайски учени изследват костта, открита в пещерата на елените (Гуанси-джуански автономен регион). Още през 2009 година учените заявяват, че обитавалите я същества не се вписват в рамките на еволюцията на Homo sapiens и, вероятно, принадлежат към друг вид от рода Homo. Тогавашното предположение е направено по анализите на череп и става повод за многобройни възражения.

Този път изследователите се концентрират върху анализа на фрагмент от бедрена кост, открит в същата пещера. Находката почти 25 години събира прах в архивите на местен музей. Учените установяват, че обектът най-много напомня на кост от “сръчен човек” и на ранните представители на “изправения човек” – видове, които съществуват преди около милион и половина години.

Нещо повече: бедрената кост на хуманоида от пещерата на елените се оказва далеч по-примитивна, отколкото костите на черепа, показани пред обществеността през 2012 година. Теглото на това същество не е надвишавало 50 килограма.
Пещерата на елените
Авторите на научната статия пишат: “Находката сочи към възможността за съществуването на древен и съвременен вид хора в континенталната част на Източна Азия. Откритието обаче следва да се потвърди и с помощта на други останки от кости”.
Съществува вероятност уникалните условия на околната среда и климата на югозападен Китай (продиктувани от издигането на Тибетското плато) да са създали това “пристанище” за отмиращи популации от древни хора, и да са им позволили да оцелеят в изолация в продължение на стотици хиляди години.

Изводите на учените вероятно ще бъдат приети с огромна доза скептицизъм от световната научна общност. Смята се, че “най-младите” хора, отличаващи се от Homo sapiens (неандерталците и денисовския човек), живели на територията на Евразия, са изчезнали преди 40 000 години – следите им се губят след тази времева отметка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...