16 декември 2015 г.

Повече от девет часа сън на денонощие оказва на здравословното състояние също толкова негативно влияние, колкото и недоспиването, употребата на алкохол, неправилното хранене и недостатъчната физическа активност. Това твърдят австралийски учени.

Когато човек спи много, той се движи по-малко. Любителите да се излежават повече от 9 часа в леглото си причиняват вреди, съпоставими с тези от прекалено дългото седене (над седем часа) и липсата на активни физически натоварвания. Това са изводите, които правят учени от Университета в Сидни, на база изследване, в което участват над 2 милиона австралийци на възраст над 45 години.

Участниците в изследването са попълвали анкети, касаещи начина им на живот. В частност, те отговарят на въпроси, свързани с хранителните им режими, вредните навици, физическата активност, режима на спане и бодърстване.

След анализ на получените данни и като са анулирани опасните за здравето фактори като тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, некачественото хранене и ниската физическа активност, сътрудниците от Университета в Сидни заключават, че не само недоспиването, но и прекомерното спане повишава рисковете за ранна смърт.

Например, нощната почивка по-малко от седем часа, съчетана с тютюнопушене, увеличава четири пъти риска от ранна смърт. Прекаленото спане се оказва също толкова вредно, колкото работата в седнало положение и липсата на физическа активност: при тези условия се повишават рисковете от заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести и хипертония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...