4 декември 2015 г.

Най-високият в Европа действащ вулкан отново изригва. Фонтаните от лава, прах и газове, които бяха изхвърлени от кратера му на 3 декември, се издигнаха на километри височина. Природната стихия е заснета на видео.

От 1500 година вулканът Етна е напомнял за себе си над 200 пъти. През последните 40 години той е доста активен – изригванията са средно през година и половина. За щастие, жертвите, които е причинила огнената планина през последните столетия, се изписват с двуцифреното число. Етна е отнела живота най-вече на онези, които са се отправили към кратера му, пренебрегвайки информацията за опасност.

Предният път Етна се активизира през лятото на 2014 година. В ранното утро на  3 декември фонтанът от лава, изригващ от кратера Voragine, се извиси на километър височина, а стълбът от пепел – на 3 км. Очевидци са успели да заснемат плашещата стихия.

Въпреки мащабността на изригването, властите не са предприемали евакуация на близките населени места. Но все пак над тях се изсипа “дъжд” от пепел, премесена с черен вулканичен пясък. Летището в Реджо ди Калабрия е затворено, а почистването на улиците в Катания и Месина продължава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...