23 ноември 2015 г.

Сред милионите търгове на eBay историци съвсем случайно попадат на фрагмент от древногръцки папирус с текст от Евангелието на Йоан. Учените са успели да изземат документа за анализи.

В началото на тази година сред лотовете в eBay се оказва малък фрагмент от пергамент. Стартовата цена, определена за него е 100 долара. На обявата попада специалистът по ранна християнска история от Тексаския университет Джефри Смит. Свързва се с продавача и след като му обяснява колко е ценен за науката предмета, който продава, ученият моли да бъде спрян търга и пергаментът да бъде предаден на специалистите за анализ.

Според The New York Times, документът, заедно с други вещи, се оказват собственост на продавача като наследство от професора от Чикагския университет Харолд Уилаби — известен специалист по раннохристиянски текстове. Професорът почива през 1962 година, а наследникът му забелязва папируса едва, когато той изпада от “връзка с обикновени писма”.

Търгът в eBay привлича вниманието и на колекционери, които предлагат за него огромни суми. Стойността на такива манускрипти наистина е висока. През миналата година например, в друг търг фрагмент от послание към Римляните на пергамент, датиран от III век, беше продаден за 500 000 долара.

Наследникът на професора обаче се съгласява да изпълни молбата на учените и им предоставя папируса за изследване. За първите резултати от анализите се разказва в блога на експерта по древни паметници Брайс Джонс. Наскоро своите изводи представи и “първооткривателят” – професор Джефри Смит.

Според него, документът е уникален по няколко причини. На първо място, фрагментът от текста, написан на гръцки около 250-300 година, е бил част от свитък, а не подвързан ръкопис (кодекс). В същото време, 97% от известните на съвременните изследователи библейски текстове от това време, са оформени в кодекси.

Второто уникално е, че освен текста, който специалистите са определили без проблемно (откъс от Евангелие на Йоан, 1:50−51), на обратната страна на документа има още един християнски текст, който за момента не е идентифициран. Написаното на обратната страна е със същия почерк. Това също е доста необичайно. Древните манускрипти, запазили се до наши дни, когато са изписани от двете страни, обикновено са писани от различни хора. Експертите предполагат, че с помощта на този документ, появил се от нищото на търговете в eBay, преди много години някой от ранните християни самостоятелно е изучавал Светото писание.

Изследването на уникалната находка продължава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...