23 ноември 2015 г.

Сьомгата AquAdvantage  е първият генетично модифициран животински вид, който получи разрешение за свободна продажба. Очаква се първите партиди сьомга да се появят в магазините през 2018 година. Федералната служба по контрол на хранителните продукти и лекарствените препарати (FDA) на САЩ официално разреши генно модифицираната сьомга да бъде използвана за храна.

Атлантическата сьомга достига размерите на възрастен индивид в рамките на три години, когато се отглежда в рибни ферми. Генно модифицираната риба, която се развъжда от компанията AquaBounty Technologies, расте два пъти по-бързо.

По време на изследванията и тестовете, FDA е установила, че по хранителните, вкусовите и биологичните си показатели ГМО-сьомгата по нищо не се различава от “обикновената” сьомга. Внесената отвън ДНК не оказва никакви странични или вредни ефекти. Екземплярите AquAdvantage са с привнесен ген на растежа от тихоокеанската сьомга чинук. ГМО-рибата е стерилна и не може да се размножава в естествена среда.

Специалистите от компанията-производител AquAdvantage са уверени, че продукцията им ще позволи да се направят значителни икономии в развъждането на сьомга, а чрез задоволяването на търсенето ще се понижи натискът върху екологичните системи, който в момента оказват рибните ферми, развъждащи по естествен начин тази риба.

AquaBounty Technologies разработва модифицираната атлантическа сьомга от 1989 година. През 2003 година компанията подава документите, с които моли FDA да одобри свободната продажба на ГМО-рибата. След одобряването генно модифицираните продукти ще се продават със специална маркировка, в която ще е описано точно AquAdvantage и продуктите, които може да бъдат приготвяни от месото на рибата.

Отношението към ГМО-продуктите е поляризирано. Научната общност е категорична, че тези продукти са абсолютно безопасни. В много изследвания е доказано, че привнесените гени в един продукт, по никакъв начин не могат да се “имплантират” в човешкия геном. Въпреки това, общественото мнение приема с резерви подобни твърдения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...