24 ноември 2015 г.

В началото на ноември 2015 година в югоизточната част на Бразилия се скъсаха язовирните стени на хвостохранилище. Около 60 милиона кубични метра води, замърсени с токсични отпадъци, заляха близките околности и по течението на река Риу Доси поеха към океана. Опасните води вече са достигнали до Атлантическото крайбрежие.

Инцидентът стана на 5 ноември, когато язовирните стени на водохранилището, в което се съхранвяха промишлените води от рудодобивно предприятие в щата Минас Жерайс, не издържаха на налягането. Излелите се милиони кубични метра мръсни води разрушиха близките селища, а после се стекоха в руслото на река Риу Доси. През изминалите дни токсичните води са преодолели 500-те километра надолу по течението на реката и вече се изливат в Атлантическия океан. Концентрацията на живак, арсен и магнезий в замърсените води са в количества, които представляват опасност за живите същества.

Всички населени места по поречието на Риу Доси след инцидента са без източници на питейна вода. Освен това, токсичните вещества правят и реката непригодна за живот както на рибите, така и на птиците в региона. Чрез подпочвените води замърсяването се разпростира и към лежащите в близост до реката селскостопански земи.

Разрушените язовирни стени са собственост на бразилската компания Vale SA и англо-австралийската BHP Billiton Ltd. Стопанисването им е осъществявано от местната фирма Samarco. В момента състоянието на още две от стените на хвостохранилището се оценява като аварийно; Samarco е поела ангажимент да започне спешно укрепването им. Компанията се е съгласила и да изплати компенсации в размер на 260 милиона долара.

Средствата ще се разходват за пречистване на водите и отстраняване на последиците от замърсяването. Голям проблем обаче ще са токсичните вещества, които се отлагат след изсъхването по бреговете на реката и на залетите от наводнението участъци. Тъй като в тях се съдържат големи количества бетонни примеси, бреговете на реката ще се покрият с плътна токсична кора.

Попадналите във водата тежки метали унищожават малките речни обитатели. Това от своя страна лишава от храна по-големите животни: костенурки, делфини и китове, които се отбиват в района на вливането на Риу Доси в Атлантическия океан в търсене на плячка. Специалистите смятат, че екологичния баланс в региона, в това число и в акваторията на Атлантика, ще бъде нарушен в следващите поне сто години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...