24 ноември 2015 г.

NASA представя ново видео, на което може да се види как се променя плътността на растителната покривка на планетата ни с промяната на сезоните.

Клипът е създаден на база спътникови снимки, събрани в продължение на много години. Данните са усреднени – във видеото не става дума за някоя конкретна година. Вместо това специалистите ни показват тенденциите в промяната на средногодишните цикли в живота на растенията на сушата и водораслите в световния океан.

Между декември и февруари, когато в Северното полукълбо е зимата, заради недостатъка на светлина и низките температури, растенията живеят кратко. В средните ширини растителността не изчезва, а преминава в състояние на покой. На видеото това е представено с жълто-кафяви цветове за участъците на сушата и с тъмно синьо за водните басейни.
След това, с увеличаването на продължителността на деня и покачването на температурите, зелената покривка на северната част от планетата постепенно започва да се увеличава, докато в същото време в Южното полукълбо активната фаза в жизнения цикъл на растенията започва да се забавя.

Видеото определено е зрелищно. Но специалистите на NASA, създавайки клипа, не търсят показността, а преследват научни цели: с помощта на събраните през годините спътникови данни ще може да се определят тенденциите в поглъщането на въглеродния диоксид от растенията и водораслите на Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...