24 ноември 2015 г.

Жителите на Мемфис в щата Тенеси станаха свидетели на съвсем обичайно природно явление, което въпреки това не го прави да изглежда по-малко “зловещо”. Паяжина с дължина най-малко 800 метра, в която са обвитии хиляди паяци от семейство линифиида (Linyphiidae), е забулила улици, къщи и градини. Обяснението за плашещият на пръв поглед инцидент е съвсем просто – време е за сезонната миграция на паяците.

Това се случва по следния начин: новородените паячета се изкатерват високо на дърветата, където си плетат от паяжината своеобразни парашути. Вятърът подхваща изплетените въздухоплавателни средства и ги пренася на големи разстояния. Много от “прелетните” паяци умират – едни са изядени от хищници, други се приземяват във вода, където също нямат шансове да оживеят. Но тъй като става дума за милиони малки паяци, като цяло мнозина от тях се пренасят успешно на нови територии.

Понякога силата и посоката на ветровете не позволяват на паяците да изпълнят възложената им от еволюцията задача. Вятърът, вече издигнал паяжините, може внезапно да промени посоката си или просто изведнъж да утихне. Така членестоногите се оказват масово “изтървани” на сравнително малък участък, който се покрива целия с паяжините им.

Линифиидите са голямо семейство аранеоморфни паяци, в което се наброяват около 4 500 вида в 590 рода. Разпространени са по цялата планета, а според експертите, присъствието на колония от паяци на дадено място говори за благоприятна в екологичен план ситуация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...