7 декември 2016 г.

Фламинго по време на “обедна почивка” в природния резерват Пан Ю в китайската провинция Гуанджоу. Красивият розово-червен цвят на клюновете и оперението на птиците се дължи на каротиноидите, които се съдържат в хитиновите черупки на ракообразните, които са основна храна за фламингото. Затова в зоопарковете към обичайните ракообразни в храната на птиците добавят пасирани моркови и сладък червен пипер, в които също се съдържат нужните им пигменти.

Фламингото е птицата с най-дългите крака на планетата, а шията й е по-дълга и от тази на лебедите. На Земята живеят шест вида фламинго. Обитават Азия, Африка, Америка и Европа. Повечето от тях прекарват целия си живот на една територия, но всеки вид се среща на различни места по света.

Най-разпространено е обикновеното, или розово фламинго. Това е единственият от шестте вида, който е прелетна птица. Понякога при миграцията си птиците губят ориентация в маршрута и може да се окажат в неблагоприятна за тях среда. Обикновено такива екземпляри биват спасявани от природолюбители и заживяват в някоя от близките зоологически градини.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...