17 октомври 2016 г.

Наличието на татуировки по тялото е признак за агресивен и по-склонен към кавги човек. Изводът е на социалния психолог Вирен Свами от Университета “Anglia Ruskin” (Великобритания). 

Ученият е изследвал 378 възрастни – 181 жени и 197 мъже на възраст между  20 и 58 години; 97 от участвалите в изследването са имали татуировки. Според резултатите от анкетата, хората с татуировки по тялото показват по-високи нива на вербална агресия и злобност. И още по-точно - колкото повече са татуировките, толкова по-високо е нивото на агресия.

При това, значителни различия между образователния и социалния статут на хората с татуировки и без, не е налице. Установено е още, че мъжете и жените са еднакво пристрастени към рисунките по телата.

Данните на професор Свами сочат, че татуираните хора по-често демонстрират т.нар. реактивно бунтарство, т.е. проявите им не са спонтанни, а са в отговор на някакви действия или молба от страна на околните. Това заключение позволява да се обяснят татуировките и като вид реакция срещу негативни събития в живота.

Любопитното е, че активното бунтарство не е “любима” форма за изява на хората с татуировки. Свами намира обяснение защо това е така, във факта, че болката и постоянството нужни за да се подложиш на татуиране на големи части от тялото, не се съгласуват с насладата, която активните бунтари изпитват, когато сами и заради постигането на техни лични цели предизвикат размирици.

Да не забравяме, че американски медици предупреждават, че татуировките може да донесат на човек труднолечими бактериални инфекции. В повечето случаи се стига до такива инциденти при хора с отслабена имунна система, но и здрав човек може да получи “награда” под формата на инфекция, докато му правят татуировки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...