23 октомври 2015 г.

Коледа е след два месеца и отново в “научно-популярните” сайтове се завърта вече изтърканата история, че “Земята ще потъне в мрак за две седмици”. Миналата година старта на кампанията с тази “достоверна” новина започна по същото време. Тази година има два нови момента. Първо, дните, през които “Земята ще потъне в мрак” вече не са само три, както през 2014, а цели 14. Второ, без да се позовават на никакви достоверни източници, “научно-популярните” и откровено жълтите сайтове тиражират много сложен вариант, който предвижда “поредица от астрономически явления”, вследствие на които “Слънцето ще бъде изключено![sic]”

Не, нищо такова няма да се случи!
Измислицата, че Венера изведнъж ще започне да свети по-силно, ще нагрее юпитериански газове и това ще накара Юпитер да отдели огромни количества водород, които пък ще предизвикат огромно Слънчево изригване, не става дори и за сюжет на фантастичен роман.

Юпитер и Венера се намират на огромни разстояния една от друга. Нещо повече, Венера, или Вечерницата, тя и Зорницата, не излъчва собствена светлина – сияе с отразена слънчева светлина. Това е планета, а не звезда (планетите не излъчват светлина, само отразяват онази, която попада върху тях от звездата, около която обикалят). А някакъв мегавзрив на Слънцето е възможен, само ако масата на нашето светило изведнъж се увеличи с повече от 1/3 от собствената му маса.

В тиражираната от “медиите” информация се казва, че Земята ще се потопи в мрак, защото мегавзривът на Слънцето ще го превърне в синьо. Температурата на повърхността на Слънцето е около 6 000 градуса по Келвин. Според спектралната класификация на звездите то е жълта звезда. Ако температурата на повърхността му се повиши до 10 000 К, Слънцето ще стане бяла звезда. И едва след като температурата му превиши 60 000 К ще може да се нарича синя звезда, т.е. такъв ще е истинският му цвят. Дори и да се случи точно такъв сценарий (а той е абсолютно изключен), Слънцето като синя звезда ще е десетки пъти по-горещо и ще излъчва много повече светлина и просто няма как да стане “по-мрачно”, да не говорим за “изключването” му.

Всъщност, Венера и Юпитер тези дни наистина ще са “герои” в звездния театър, но от коренно различно естество. Рано сутринта на 26 октомври може с невъоръжено око да се наблюдава “съединението” на Венера с Юпитер. В този момент, за наблюдателите от Земята, Венера ще се намира на максимално голямо отстояние спрямо Слънцето  (46,5 градуса), което предоставя отлични условия за наблюдението й. Ще сияе ярко на достатъчно тъмният небосклон и само облачно време може да попречи, да й се насладите.
Венера ще се вижда в часовете преди изгрев над източния хоризонт. На практика през тази година това са най-добрите условия за наблюдението й. Фазата й ще е почти 0,5 (като вътрешна планета в Слънчевата система, от Земята Венера се вижда само като “сърп” – осветената част от диска й). По същото време компания в часовете преди изгрева ще й правят едновременно още две планети. На около 1 градус от нея ще се намира Юпитер, а на няколко градуса по-далеч ще е и Марс.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...