23 октомври 2015 г.

Психолози от Университета в Джорджия са установили, че съществува много прост и ефикасен начин да се подобри значително връзката в съпружеските двойки. Достатъчно е да се проявява обикновена човешка благодарност.  По думите на учените, “усещането, че си оценен и че оценяваш партньора си, значително подобрява брака, подпомага за укрепване на предаността в отношенията и тяхната дълготрайност”.

Специалисти в областта на изследванията на семейни двойки, съвместно с икономисти анкетират 468 женени хора. Учените се интересуват от тяхната успешност във финансов план, взискателни ли са спрямо брачните си партньори, критикуват ли ги, или напротив – склонни са да избягват конфликтите, както и да изразяват благодарността си към половинките си.

Според получените данни, умението и стремежът да кажем “благодаря” на спътниците в живота ни, са най-значимият от факторите, влияещи на качеството на съпружеските отношения. Изследователите са на мнение, че това е още едно потвърждение на голямата сила на благодарността, която дори в случаите на трудности в отношенията позволява да се запазят добрите усещания и брачният живот да е по-лек като цяло.

Учените освен това са установили, че периодичното изказване на благодарност към половинката е нещо като профилактика срещу развод. Така мъжете и жените се предпазват от вземането на прибързани решения под афекта от конфликти с партньора. С други думи, благодарността е в ролята на своеобразен буфер за редица семейни неуредици и подпомага стабилността на брака.

Припомняме, че по-рано австралийски учени достигнаха до извода, че съпружеското щастие се определя и от броя на децата в семейството. По техни данни, родителите на четири и повече деца са по-щастливи, отколкото онези, които не се стремят към повече деца.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...