18 октомври 2015 г.

Обикновената риба луна е най-голямата от костните риби. Край бреговете на Португалия аквалангисти са успели да заснемат една от гигантските риби на видео.

Рибата луна се среща в умерените и топлите води по цял свят. Сплеснатото й странично тяло напомня на диск. Гръбният и аналният й плавник са без остри люспести израстъци, а опашният й плавник е изчезнал и на негово място има кожена гънка. Самата кожа на рибата е покрита с малки костни израстъци.

На различните места по света хората са нарекли рибата по различен начин. В италианския, френския, руския, българския и други езици тя е сравнена с Луната, но в английския е наречена на Слънцето (sunfish). В китайския я сравняват в колело (翻車魚), а поляците я наричат просто глава (samogłów). Латинското й наименовние Mola пък означава “мелничарски камък”.

Средната риба луна достига 2 метра в дължина и тежи около 1,5 тона. Рекордно голям екземпляр е записан в книгата на рекордите Гинес с показатели дължина от 3 метра и тегло от 2 тона. Съществува обаче информация, че край Сидни през 1908 година е уловена риба луна с дължина 4,26 метра и тегло от 2 235 килограма.

Рибата не представлява опасност за аквалнгистите. Тя се храни с планктон, медузи и мекотели. Човек обаче е опасен за тази риба. В Азия всички части от тялото й, в това число и кожата и костите й, се използват в различни ястия.

Видеото е заснето в акваторията на Азорските острови през 2013 година. Според фотографите, успели да снимат чудесните кадри, срещата им с рибата луна е продължила около 15 минути, а повишеното внимание към нея от страна на хората ни най-малко не я е смутил.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...