20 октомври 2021 г.

Тази сграда се е превърнала в емблематична – не само за град Сидни, но и за цяла Австралия. Официалното откриване на модерното съоръжение на операта на Сидни е на 20 октомври 1973 година. В церемонията участва лично кралица Елизабет II.

През 1956 година правителството на Нов Южен Уелс обявява конкурс за изграждане на нова сграда за оперен театър. В изискванията към участниците не са посочени никакви конкретни изисквания относно дизайна и цената на проекта. Независимо жури разглежда над 200-те оферти, постъпили за конкурса. Мълвата твърди, че първоначално проектът на архитекта Йорт Утсон попада в купчината с отхвърлените идеи, но един от членовете на журито го изтегля от там и заостря вниманието на колегите си върху него.
Въпреки гласовете работата да се повери на австралийски архитект, в крайна сметка конкурсът е спечелен от смелия дизайн на 38-годишният тогава датски архитект.


Йорн Утсон все още е неизвестен в архитектурните среди. Създал е собствена кантора в родния си Копенхаген едва десетина години преди да се включи в проекта за изграждане на операта на Сидни. Тази сграда обаче се оказва големият скок в кариерата му, който му носи слава, но и много разочарование.




В оригиналният проект на сградата са включени и огромни конструкции, които да наподобяват мидени черупки и да се превърнат в символ на Сидни. Строежът започва през 1959 година. През 1965 година обаче, правителството на Нов Южен Уелс спира плащанията по строителните дейности. Разногласията заради интериора на сградата. Йорн Утсон не може да плаща на строителите и е принуден да напусне. Повече никога не се завръща в Австралия и никога не е посещавал завършената сграда.

Краят на строителните работи е през лятото на 1973 година. Сградата на операта на Сидни коства 52 милиона долара – сума, която надвишава 14 пъти първоначалният бюджет.


Операта е тържествено открита от кралица Елизабет II на 20 октомври 1973 година с тържествена реч, фойерверки и 9-тата симфония на Бетовен.


Операта има около 1000 помещения. Две големи зали за провеждането на оперни спектакли и концерти; 5 репетиционни зали; 4 ресторанта; 6 бара и безброй търговски площи, които предлагат предимно сувенири.



Сградата е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.
През 2007 г. е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...