21 октомври 2021 г.

Това е една от най-известните морски битки в историята. На 21 октомври 1805 година, край нос Трафалгар, в близост до Кадис, Южна Испания се срещат ескадрата на кралския военноморски флот на Великобритания и обединената флота на Франция и Испания.

Начело на британските кораби е командващият вицеадмирал Хорацио Нелсън. Командването на френско-испанските сили е поверено на адмирал Пиер-Шарл Вилньов и заместникът му адмирал Фредерико Гравина.

Битката край нос Трафалгар е част от войната, която Наполеон разпалва из цяла Европа. Кралският флот под командването на адмирал Нелсън постоянно проваля опитите за формиране на мощна френско-испанска ескадра. Флотилията е мечта на Наполеон, за да може с нейна помощ да започне атака срещу Британия. Действията на кралския военноморски флот са насочени към недопускане това да се случи.


В утрото на 21 октомври 1805 година британският флот се разгръща пред френско-испанската флота. Под командването на вицеадмирал Нелсън се намират 27 линейни кораба с общо 2 148 оръдия и около 17 000 души екипажи. Флагманът на флотата е “Виктъри”, а заместникът на Нелсън – вицеадмирал Кътбърт Колингууд командва „Роял Соверейн“.
Срещу тях са тридесет и трите кораба на обединената френско-испанска флота. 18 от корабите са френски, 15 – испански. Общо разполагат с 2 568 оръдия, а екипажите им наброяват над 20 000 души. Адмирал Пиер Вилньов, командва „Бюсентор“, който разполага с 84 оръдия. Заместникът му - испанецът адмирал Фредерико Гравина, командва флагмана „Принсипе де Астуриас“.





Битката започва по обяд. В кървавата схватка британците са по-напористи и проявяват огромна храброст. След малко повече от 4 часа обединената френско-испанска флота претърпява огромни загуби и е напълно разбита. Погромът на армадата им води до това, че през следващите 100 години Британската империя е абсолютен господар на моретата.

В разгара на боя вицеадмирал Хорацио Нелсън е ранен смъртоносно и няколко часа по-късно почива от раните си. Тялото му е пренесено във Великобритания. Твърди се, че за да се запазят по времето на пътя до дома, тленните му останки били прибрани в бъчва с ром.


На 9 януари 1806 година адмирал Нелсън е погребан с държавни почести в катедралата „Свети Павел“ в Лондон. В негова памет между 1840 и 1843 година на площада, наречен в чест на морската битка “Трафалгар” е издигнат монумент, известен като “Колоната на Нелсън”. Върху гранитен постамент с височина от 46 метра е поставена 5,5-метрова статуя.





Флагманът на адмирал Нелсън, „Виктъри“ все още е на служба като напълно редовен кораб със свой капитан и екипаж. От 1922 г. до днес той се намира на сух док в Портсмът и приема посетители.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...