2 септември 2015 г.

Отровата на бразилската оса от вида Polybia paulista съдържа силно действащо вещество, което унищожава само ракови клетки, без да вреди на нормалните.

В лабораторни условия учените са установили, че отровата е в състояние да спре нарастването на ракови клетки при левкемия и тумор на пикочния мехур. Освен това спира развитието на простатит. Специалистите са успели да разберат и каква е причината за това действие на отровата, която по своята химична структура е пептид и се нарича MP1. Става ясно, че MP1 влиза във взаимодействие с такива липиди, като  как фосфатидилсерин и фосфатидилетаноламин.
Липидите са мастни киселини, които служат като “горивни материали” за снабдяването с енергия на клетъчните процеси и формират клетъчните мембрани.
Когато отровата въздейства на липидите, тя повреджа мембранната им структура и образува в тях “пори”, през които частично се “изливат” от раковата клетка веществата, нужни й за да живее.

В случая нормалните клетки не се засягат. Причината е в това, че при здравите клетки фосфатидилсерина и фосфатидилетаноламина са компоненти от вътрешния слой на клетъчната мембрана, докато в раковите са външния слой.

Съвсем опростено описанието на процеса изгледа така: Под въздействието на пептида MP1 на фосфолипидите в клетъчната мембрана на раковите клетки се образуват само за няколко секунди “пробойни”, през които лесно излизат молекулите на рибонуклеиновата киселина (РНК) и белтъците, а без тях туморната клетка не може да живее и да се размножава.

Резултатите от лабораторната разработка са публикувани в списание Според доктор Пол Билз, изследовател от Университета Лидс, подобно въздействие на клетъчната мембрана, състояща се от липиди, може да стане основата за създаване на принципно нови противотуморни препарати.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...