2 септември 2015 г.

Признатият гений на киното Уди Алан - един типичен пример за невротик
Досадници, мнителни и постоянно мрънкащи – ако имате такива познати, може да се окаже, че познавате хора с богато въображение и творчески способности.

Адам Перкинс, психолог от Кралския колеж в Лондон, твърди, че при проявата на невротични състояния се активира зоната в мозъка, която отговаря за мисленето, в това число и творческото. Изводът си ученият прави след като се запознава с лекциите за натрапчивите мисли, дело на колегата му Джонатан Смолууд от Университета в Йорк.

Изследователят разказва, че при доброволците, участвали в изследването му, докато преминават ядрено-магнитен резонанс, са активирани неврони в някои участъци на медиалната префронтална кора на мозъка, което говори за това, че изпитват силно безпокойство – един от сигурните признаци за невроза.

По думите на Перкинс, склонността на невротиците постоянно да се самонавиват в негативните емоции, при това без повод, в същото време им помага и също толкова дълго да се съсредоточават при решаването на проблеми, в това число и абсолютно творчески, като успяват да анализират много надълбоко случващото се около тях.

“Безпочвените страхове и резките смени на настроенията спомагат за развитието на въображението, затова не бива невротичните хора да виждат само негативната страна на своето състояние”, казва в заключение психологът.

Освен че са досадници, проявяват излишна мнителност, склонни са да се отчайват, да търсят самотата и да са прекалено тревожни,  но гениалните хора също така са много комуникативни и създават шедьоври. Затова и отрицателните им качества много често им биват опрощавани.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...