2 септември 2015 г.

Изумителните цветове на нова снимка, направена от космическия телескоп “Хъбъл”, показват необикновената сложност на структурата на мъглявината Twin Jet. На изображението се виждат много отчетливо обвивките на мъглявината и струите от разширяващ се газ. Двете “крила на пеперуда” са всъщност разлитащата се в противоположни посоки материя, под действието на силите между двете звезди, разположени в центъра на мъглявината. Във всяко от крилото се вижда и по една газова струя, чиито частици се движат навън от центъра на двойната звездна система със скорост надвишаваща 1 милион километра в час.

Мъглявината Twin Jet, известна и като PN M2-9, е биполярна. За разлика от обикновените планетарни мъглявини, които представляват една звезда, обвита в изхвърлените от самата нея външни газови обвивки, в центъра на “пеперудата” се намират две звезди. Астрономите са открили, че и двете звезди в PN M2-9 са с приблизително еднаква маса, като тази на нашето Слънце. Едната звезда обаче се намира в края на своя “живот” и изхвърля в космическото пространство слоеве от газ, докато другата звезда – бяло джудже – продължава развитието си.

Характерната форма на “крилата” на мъглявината Twin Jet най-вероятно се дължи на взаимодействието на разширяващите се газови обвивки на по-голямата звезда и компаньонът й - обикалящото около нея бяло джудже. Но астрономите продължават да дискутират по въпроса, дали биполярните мъглявини винаги са породени от двойни звездни системи.

“Крилата” на тази космическа пеперуда растат постоянно. След като измерват скоростта на разширяване на мъглявината, астрономите са достигнали до извода, че PN M2-9 се е формирала само преди около 1200 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...