29 септември 2015 г.

Египетският министър за паметниците на културата Мамдух ад Дамати заяви, че в гробницата на Тутанкамон може да има скрити камери. Димите му идват в потвърждение на изказаното преди два месеца предположение от  британския египтолог Никълъс Рийвс, че там е погребана царица.
Министър Махмуд ад Дамати и египтологът Никълъс Рийвс оглеждат стените на гробницата на Тутанкамон, търсейки знаци за наличието на тайна врата към съседно на погребалната камера помещение
Махмуд ад Дамати, цитиран от Асошиейтед прес, направи изявлението си по време  на посещение в Луксор. Министърът заяви, че ще поиска окончателно одобрение за изследване на гробницата с радар.

Махмуд ад Дамати посети района, богат на археологични обекти, придружен от египтолога Никълъс Рийвс, който през август тази година обяви, че погребалната камера на красивата царица може да се намира в ниша, скрита зад стените на гробницата, в която е погребан Тутанкамон.
Министър Ад Дамати посочва пукнатина в тавана на гробницата на Тутанкамон, която може да е доказателство, че някога погребалната камера е била просто коридор, водещ към по-голяма гробница.
"Вероятно има нещо" зад стените, каза Ад Дамати, но според него, ако някой е погребан там, това вероятно е Киа, която според египтолози е майката на Тутанкамон.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...