17 септември 2015 г.

Международен екип от медицински специалисти анализира данните за физическите характеристики на жителите на 14 европейски страни, за да определи кои са „най-стройните” и кои „най-дебелите” нации в Европа.

Най-стройни и високи се оказват скандинавците - жителите на Норвегия, Швеция и Дания, а най-пълни и ниски са испанците, италианците, португалците и гърците. Няма данни за немците и народите от славянската група.

Междинни позиции заемат французите и британците. „Не сме нито най-високите, но не сме и дребни. Близо сме до пълните, но не сме затлъстели”, казва с ирония един от участниците в анализа професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон.

Разработката на медиците се базира на анализа на данните за физическите характеристики на около 250 000 души, както и 17 500 роднински двойки. Изследването показва, че колкото е по-висок средният ръст на представителите на някоя европейска националност, толкова по-стройни са те, а и индексът на телесната маса (ИТМ) при тях намалява.

Учените подчертават, че наблюдаваната зависимост между ИТМ при различните народности и географското им разпространение е обусловена не само заради генетичните особености, придобити вследствие на еволюционните натрупвания заради климатичните условия, но и заради традициите, доминиращи в националните кухни и екологичната обстановка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...