4 септември 2021 г.

През 476 година агонизиращата Римска империя рухва под ударите на варварите. Последният император Ромул Август просто бил освободен от императорските знаци и изпратен… да си доживее дните.

Историците смятат 476 година за вододел - границата между античния свят и Средновековието. На 4 септември последният император на Римската империя Флавий Ромул Август (наричан и Ромул Августул) е низвергнат. Не си мислете за последния император като за някакъв зрял и корав римски аристократ. Бащата на Ромул – магистърът от италийската армия Орест – вдига метеж срещу император Юлий Непот. С помощта на готските племена много бързо превзема Рим и провъзгласява десетгодишния си син за император. Това се случва през 475 година.

За услугите си готите искат една трета от римската земя. Но получават категоричен отказ, да им бъде дадено онова, което им е обещано предварително. Тогава единият от вождовете Одоакър взема в свои ръце нещата и тръгва срещу Орест. Главата на бащата на императора е отсечена, а управляващото дете е пощадено. Управлението на “Августчето” продължава по-малко от година.

Всъщност, залезът на Римската империя започва още през I век. Още от онова време държавата постоянно е разделяна по един или друг начин. В края на III век император Диоклециан окончателно я разделя на две части. След серия от войни държавата отново за кратко се обединява под властта на Константин I Велики. Освен новата обща религия, която да сплоти римляните, другото му забележително хрумване е да построи втора столица, далеч от старата и от всички мерзки хуни, гали, франки, германи и т.н. След смъртта му империята е поета от тримата му синове. А после – нова серия от разделяния и обединения.



През 410 година вестготите превземат и разграбват Рим. Германия откъсва от империята по-голяма част за себе си. Източната Римска империя остава сама. А загиващата на запад цивилизация почва да се защитава от варварите, като ползва услугите на… други варвари. Те управляват всички римски войски, те охраняват императорите… С две думи, държат в ръцете си всички силови функции.
В крайна сметка стигат до там, да се запитат, защо изобщо са ни нужни римляните?

През 456 година в римските владения властта реално се упражнява от Рицимер, който е от племето на свевите. А на 4 септември 476 година Одоакър просто сваля всички символи на властта от последния малолетен император Ромул Август, чието име остава в историята единствено заради това, че е част от събитията в заключителното действие на един грандиозен исторически процес. Западната Римска империя официално престава да съществува и в Европа започват Тъмните векове на Средновековието.

Всъщност, формално до 480 година Рим се “управлява” от избягалият по времето на бунта на Орест император Непот. След смъртта му знаците на имперската власт са принесени в Константинопол, който както е известно се слави като Втори Рим.








Флавий Ромул е пратен в Кампания, където си живее и се изучава в предоставеното му от Одоакър имение. Последното официално споменаване за него се отнася към 511 година, а за последно косвено и непотвърдено името му се упоменава към 536 година.
Излиза, че варварите все пак са били доста хуманни…

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...