18 септември 2015 г.

Паякът Carparachne aureoflava е единствения в света, който умее да бяга от неприятелите си, като се… търкаля по склоновете на пясъчните дюни.

Това уникално животинче живее сред безкрайните пясъци на африканската пустиня Намиб. През деня си изкопава дупка с дълбочина 40-50 см и се крие, докато отмине жегата. Докато “конструира” укритието си, понася върху тялото си до 25 килограма, което надвишава 80 000 пъти собствената му маса.

Докато копае дупката си обаче е уязвим за основните си врагове – осите. Те снасят в телата на Carparachne aureoflava яйцата си, от които скоро се излюпват личинки, изяждащи паяците отвътре. За да избегне страшната участ, паякът се опитва или да се защити от атаката на осата, или да избяга от нея. Но ако се намира на склона на някоя дюна, просто избира бягството, като буквално се превръща в колело, което се търкаля по наклона. Развива скорост до 1 метър в секунда.

През нощта, когато осите ги няма, защото те са активни само през деня, паякът може да излезе и самият той да си опита късмета с улавянето на малки насекоми.
Видеото е показателно за начина, по който паяците Carparachne aureoflava се спасяват от осите:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...