9 септември 2015 г.

Специалистите на шотландската спиртоварна Ardbeg изпращат преди 4 години проба от свое уиски на борда на Международната космическа станция. Целта на експеримента им е да установят ще се променят ли вкуса и аромата на уискито при “стареене в условията на безтегловност”.

Две еднакви проби  от уискито отлежават при различни условия – първата старее на Земята, а втората през октомври 2011 година е изпратена на борда на МКС. Изследването трябва да определи по какъв начин микрогравитацията влияе на веществата, определящи вкуса и аромата на уискито, както и на алкохолни напитки и вина.

Сравняването на образците дава на производителя доста неочаквани резултати. Двете проби доста се различават една от друга. “Земното” уиски е с доминиращ дървесен аромат с кедрови нотки. В него се усещат следи от вкуса на балсамов оцет, патоки, стафиди, ванилия и горена портокалова кора. В букета на уискито, прекарало години в космоса, преобладава интензивния аромат на дим, гума и пушена риба, а освен това се усещат и необичайните нотки на теменужки, в добавка към мощните дървесни тонове. Вкусът на “космическото” уиски се допълва още от ароматите на сушена слива, захаросани сливи и вишни, ментови оттенъци, ансонови оттенъци, вкусът на ванилови стърготини и… бекон.

Шефът на отдела по дистилация Ardbeg, Бил Ламсдън казва пред ВВС, че “получихме много неочаквани резултати, които ни помогнаха да открием нов потенциал в уискито, което произвеждаме. В космическите проби преобладават много силни димни аромати, за разлика от земните проби”.

В момента подобен експеримент провежда и водещ японски производител на традиционната шотландска напитка.

По-рано друго проучване показа, че вкусовото възприятие на уискито се променя под въздействието на различни звукове и осветеността на помещението. Например, звуците на контрабас подобряват вкуса на напитката, а звънът на камбани кара човек да усеща повече сладки нотки в кехлибарената течност.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...