1 септември 2021 г.

През 1581 година Ермак Тимофеевич събира отряд от 840 човека и започва завоюването на Сибир. Походът на смелите мъже започва на 1 септември.

За произхода на Ермак не е известно нищо. Нито пък се знае датата му на раждане. От къде идва името – също не е ясно. Тимофеевич започва да го нарича видния журналист, писател и изследовател на руския бит Владимир Гиляровский. Според една от версиите, Ермак е с някакъв тюркски произход (казах, татар, башкир, или някоя от народностите в Сибир), защото името му, преведено от езиците, които говорят тези народи, звучи като “камък”. По описанията много прилича на представител на някоя от азиатските народности.

Ясно е, че Ермак е воин. Командва казашка стотня в Ливонската война. Отличава се в битката с литовците край Смоленск. После става атаман на една от волжските казашки дружини. Заедно с хората си защитава населението от набезите на кримските татари. А още по-късно дружината му е поканена от уралските търговци Строганови, за да ги пазят от сибирския хан Кучма.

Загадъчно звучи и какво подтиква казашкия атаман да предприеме похода към Сибир. Предполага се, че на Ермак му омръзва да е наемна охрана и затова се отправя на изток за завладяването на нови земи. Друга версия пък твърди, че този поход е по-скоро обикновена тактическа операция, която цели да унищожи врага на негова територия. Строганови се отнасят скептично към подобна операция – силите на хан Кучма превишават числено в пъти хората на Ермак. И все пак, Ермак получава от работодателите си пари за закупуването на оръжие и продоволствие.




За две години отрядът на Ермак се предвижва много навътре в сибирските територии. Присъединява към Русия огромни земи, а и нанася много сериозни поражения на татарските племена. Казано накратко, бил е много добър във воденето на военни действия и през 1583 година е поканен да се яви пред самия Иван Грозни. Царят приема от него богати дарове, а в замяна дава на казаците подкрепления и ги снабдява с всички необходими им държавни гаранции.

Обаче царските подкрепления се оказват недостатъчни – само триста души. А отрядът на Ермак търпи постоянно и все по-големи загуби – “взводните” му командири гинат един след друг. Завоевателският порив е изтлял.

На 6 август 1585 година загива и самият Ермак. Отрядът му е нападнат през нощта и почти всички са изклани. След това казаците са принудени да отстъпят към Урал и Кучма отново става властелин в региона.

Къде е погребан Ермак Тимофеевич – няма абсолютно никакви данни.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...