24 август 2015 г.

Необикновената красота на южно полярно сияние (Aurora Australis), заснето над антарктическата станция “Конкордия” през този месец. За 13-те учени, работещи на станцията през дългите тъмни месеци на полярната зима, подобни природни явления са нещо като заслужена награда за дните, прекарани далеч от близки и приятели.

Климатичните условия в района на базата “Конкордия” са смятани за едни от най-тежките на Земята. В продължение на 9 месеца нито един хеликоптер или наземни транспортни средства не са в състояние да стигнат до станцията. През зимата температурата на въздуха пада до -80 °C, а Слънцето не се качва над хоризонта в продължение на около 100 дни. И през цялото време влажността на въздуха е практически нулева, а в него недостига и въглероден окис.

Да се аклиматизира към такива условия човек не е лесно – на някои са им нужни седмица-две, на други – два месеца. Да се работи и оцелява на “Конкордия” донякъде е сходно с това, да се намираш на друга планета. Европейската космическа агенция (ESA) избира неслучайно точно това място, за да изследва последиците от дълго пребиваване на човек в условия, наподобяващи бъдещи продължителни космически полети.

Няма да е изненадващо, ако един ден в бъдеще, първите хора, тръгнали да изследват планетите от нашата система, се наслаждават на полярни сияния и далеч от Земята. Подобно на нашата планета, такива луминисценции трябва да има и на другите планети от Слънчевата система. Светенето се появява, когато атмосферата на планета с магнитно поле, срещне високоенергийните частици от слънчевия вятър. Това се случва най-вече в полярните области на планетата или на местата, където се срещат магнитните силови линии на полетата им (т.е. – магнитните полюси).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...