5 юли 2015 г.

Нови данни, получени от NASA с помощта на автоматичната междупланетна станция New Horizons, потвърждават наличието на метан на повърхността на Плутон.
Метанът, който присъства на малката планета още от времето на формиране на Слънчевата система, е открит от инструмента RALPH на борда на космическата сонда.

На 14 юли New Horizons ще се приближи на разстояние от 12,5 хиляди километра от Плутон. Това ще позволи на учените по-точно да заснемат разпределението на метана по повърхността на планетата.

NASA публикува и анимация на Плутон и спътника му Харон, която е съставена от снимки, направени от сондата в периода между 28 май и 25 юни. През това време New Horizons се е приближила и ако първите снимки са правени от дистанция 56 милиона километра, последните са правени от 22 милиона километра.

На снимките се вижда светла част на северния полюс и тъмна на южния, а в по-малките ширини се забелязват и светли участъци.

Рано през нощта на 4 юли NASA губи връзката със сондата. Инцидентът е от 1:54 часа, а час и половина по-късно учените успяват да си върнат комуникацията. Според официалното съобщение на космическата агенция, автопилотът на сондата е изпълнил предвидените за такива случаи действия, като е прехвърлил управлението към резервния компютър и е поставил апарата в “безопасен режим”.

В момента тече пълно рестартиране на основните системи на сондата. Заради дистанцията от близо 4,9 милиарда километра, на която се намира в момента New Horizons от Земята, на радиосигналите са им нужни 9 часа, за да пристигнат. Заради това възстановяването на нормалната работа на апарата ще отнеме между поне едно денонощие, уточняват специалистите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...