23 април 2018 г.

Всеизвестната максима, че плодовете и зеленчуците са най-здравословните храни може и да не е вече актуална. Оказва се, че много от съвременните “дарове на природата” губят полезните си свойства.

Доколко полезни са всъщност зеленчуците и плодовете? С този въпрос популярното издание New Scientist се обръща към учени от различни университети по цял свят и отговорите, които получава, изобщо не са окуражаващи. Става ясно, че от година на година растителните продукти съдържат все повече захари, защото в стремежа си да привлекат повече потребители, производителите намаляват горчивината и увеличават сладостта на растителните храни.

В плодовете и зеленчуците веществата, придаващи им горчивина, са се изработвали с еволюцията – природните токсини са нужни на растенията, за да гонят вредителите. Благодарение на това свойство те са полезни за здравето ни: “токсичните” за вредителите съединения в плодовете и зеленчуците са онези, които в нашите организми разграждат болните клетки. Излиза, че подобрявайки вкуса им, биотехнологиите едновременно с това свеждат до минимум полезните свойства на продуктите.

Белият грейпфрут, например, дължи горчивината си на органичното вещество нарингин, което от своя страна има противовъзпалителни свойства и предотвратява стомашни язви. Кверцетинът, който също нагарча и се съдържа в зеления чай, броколите и червените вина, е полезен за профилактика на рак на белите дробове. Всички видове зеле – от обикновеното къдраво до брюкселското или цветното зеле – благодарение на съдържанието на синигрин имат анти канцерогенни свойства.



Много хора обаче, и най-вече децата, не обичат нагарчащите храни. Заради това, тенденцията е биотехнологиите да се опитват да изтласкат горчивия вкус, заменяйки го със сладък. Например, преди 30 години във Флорида нагарчащите бели грейпфрути са по-търсени, отколкото сладките розови – съотношението е 27 милиона бокса от белия сорт, срещу 23 милиона от розовия. В момента розовите грайпфрути се продават в двойно по-големи количества, отколкото белите. А съединенията, които придават леко горчивият вкус на белите грейпфрути, съдържат 50% повече вещества, които са полезни за сърдечно-съдовата система.

Зелето също е във фокуса на биотехнолозите. Учените работят по химическия й състав, за да направят зелето по-желана стока. Така се появява брюкселско зеле с “подобрен вкус”, което може да откриете в магазините, маркирано като “kid friendly” (“за деца”). Експертите обаче поясняват, че растенията, лишени от оригиналните си фитохимични съединения, могат само да утолят глада ни, но не и да донесат същите ползи, както преди намесата на авангардните технологии.

Специалистите съветват, да отдаваме предпочитанията си на леко горчивите сортове растителна продукция. Най-полезни в това отношения се оказват тъмно зелените зеленчуци като спанак, броколи и различните видове марули.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...