23 юли 2015 г.

С помощта на съвременните технологии учени успяха да разчетат овъглена част от свитък, датиращ отпреди 1500 години.

Овъгленият свитък е открит в синагога, по време на разкопки в Айн Геди в Израел. Учените и специалистите се заемат с помощта на висококачествено сканиране и използването на специална програма, разработена от професор Брент Силс от университета в Кентъки, и успяват да “изгладят” свитъка. Текстът, който е открит след тази сложна процедура, се оказва, че съдържа първите строфи от книгата Левит – третата книга от Петокнижието (Тората), на Стария Завет в Библията.

Свитъкът е силно повреден и физическото му разтваряне е практически невъзможно да се извърши, без да бъде разрушен. Затова изследователите използват рентгенова компютърна томография. Документът е дигитализиран и едва тогава “разгърнат” във виртуален вид с помощта на специално разработен софтуер.

Древният артефакт е открит в синагога на територията на националния парк Айн Геди в Израел, при разкопки, провеждани през 70-те години на ХХ век. Заради силното му овъгляване дълго време се смята, че той не подлежи на възстановяване. Но с помощта на безконтактните методи за дигитализация, вече има начин да се прочетат дори и толкова пострадали древни документи.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...